Milton Nascimento

Sa plejera ide: Vera Cruz

Milton NascimentoMilton je rođen u Riju (Brazil /zastava/) ali ga je usvojila bela porodica i od druge godine odgajala u gradu Tres Pontas. Od ranih nogu je počeo da peva uz majku u horovima i na lokalnim svečanostima. Otac je pored osnovnog zanimanja u jednom momentu držao lokalnu radio stanicu, gde je mladi Milton imao prilike da povremeno radi kao DJ i da otkriva muzičko bogatstvo najpre Brazila, ali i iz sveta. Sa devetnaest se preselio u veliki grad Belo Horizonte i pokušavao da ubode što više tezgi kao pevač. Sreća mu se ukazala kada je MPB pevačice Elis Regina snimila njegovu numeru Cancao do Sal 1966. Pošto joj se dopao njegov stil pesme, takođe ga je ubacila u popularni šou na TV i pomogla mu da naredne godine započne svoju muzičku karijeru nastupom na brazilskom Festivalu međunarodne pesme.

1972. zajedno sa kolegama stihopiscima snima dupli album Clube Da Esquina na kome su se isticala tri hita. Dve pesme su postale standardi MPB muzike koji se obrađuju i danas: Cais i Cravo e Canela. Nakon što je uradio svoj debi album nazvan po sebi 1967 na etiketi Codil, do 1996 je snimio ukupno 28 albuma.

Milton NascimentoPodužu diskografiju čine albumi snimljeni u periodu '69-'75 za izd. kuću (etiketu) EMI-Odeon. Zatim je, pored navedene etikete, od '76 do '83 snimio oko 15 ploča i za CBS, A&M i Ariola. Period 80-ih i 90-ih, odlikuje stabilna i pouzdana, mada i dalje muzički nepredvidljiva, produkcija albuma za PolyGram, Berclay, Epic/CBS. Poput ostalih pravih džez i pop veterana, i Nascimenta je odlikovala potreba za pravim izazovom: stilskim, vokalnim i lirskim. Drugom polovinom '90-ih potpisuje za Warner Bros gde snima dva albuma, Angelus (1995) i Amigo (1996).

Milton NascimentoNjegove mnoge uspehe su ovenčali i Gremi nominacije za O Planeta Blue Na Estrada Do Sol 1992 i za iznad pomenuti debi na Warner Brosu Angelus (njegov 27 album). 1991 i '92 bio je pobednik Down Beat Readers' Poll i Down Beat International Critics' Poll, respektivno. Novi meilenijum je započeo osvajanjem Gremi nagrade za Najbolji savremeni pop album za Crooner iz 1999, na prvoj dodeli ovih nagrada krajem 2000. Tokom svoje karijere, putovao je sa turnejama po: SAD, Evropi, Japanu i, naravno, Južnoj Americi.

Ova harizmatična širom sveta priznata brazilska superzvezda nema nameru da se skoro penzioniše. Njegove svirke su intimni i opušteni doživljaji kako za njega tako i za publiku. Čime god da se bavio u njegovim pesmama, bilo da je to ljubav, život ili smrt, njegova muzika je uvek tu poruku nasila na krilima optimizma.