Masters at Work

('Little' Louie Vega i Kenny 'Dope' Gonzales)
MAW

Sa plejera slušajte njihovu senzualnu saradnju sa Luis Salinasom - Pienso En Ti

Često potpisivani i kao MAW (skr. od Masters at Work - "Majstori na delu"), ovaj remiks/produkcioni duo je neraskidivo vezan za nastanak tj. stvaranje latin house muzike - danas komercijalne i enormno velike produkcije. Efikasnim radom 1990-ih su sebi obezbedili titulu jednih od najvećih imena američke (ispostaviće se i globalne) klupske scene. U inspirativnom okruženju rastuće njujorške elektronske klabing (sub)kulture '90-ih spajali su stilove popularne 1980-ih: disko, garaž (podvrsta ranog housea, karakteristična za Njujork) i hophop-a i zrelog latin freestyle zvuka. Pored remiksa, produkcije na preko stotinu izdanja i nastupa pod nazivom Masters at Work, takođe su se pojavljivali i pod nazivima: Nuyorican Soul, KenLou, Sole Fusion, Bucketheads od kojih su mnoga izdata na njihovoj sopstvenoj etiketi MAW.

MAW

Mesto na našem sajtu su izvojevali prevashodno svojim uticajem na nastanak latin house muzike, koja je danas izuzetno rasprostranjena (komercijalno i produkciono kvantitavno) i znatan dobar deo današnje klupske house produkcije. Tako je nama interesantno što svoj karakteristični prizvuk: džezi kompozicija oblikovanih preko prepoznatljivih latino ritmičkih obrazaca; duguju pored ostalog svom familijarnom karipskom nasleđu. Vega i Gonzales su rođeni i odgajani u Bronksu i Bruklinu, respektivno, od strane portorikanskih /zastava/ doseljenika i kao što se dalo očekivati još kao deca su bili pod uticajem cvetajuće salsa scene '70-ih.

Kako neki izvori govore (allmusic.com), Vegin ujak je bio veliki salsa pevač Hector Lavoe, a otac je svirao saksofon preko 30 godina po latino bendovima; dok je Gonzalesov otac Hector Torres takođe bio salsa ekspert, organizator i promoter.

Ranih '80-ih obojica su bili zapažene mlade snage, Vega kao house/freestyle DJ a Gonzalesu rap (hiphop) producent. Komplementarnost i različiti interesi su se kreativno ispoljili kroz zajednički rad u studiju: Gonzales je prgramirao ritmove i semplove, a Vega aranžmanom i struktorom pesme (groove-om). Od početaka pa do danas su bili angažovani zasebno kao producenti, i pre spajanja su imali pod pojasem na desetine svojih numera. Vega je stajao iza imena kao što su Nice & Smooth, Information Society i India (za koju se Louie kasnije oženio). Gonzales je predvodio mobilni DJ tim zvan Masters At Work i osnivavši Dope Wax Records je radio produkciju za mnoge velike njujorške house etikete poput Strictly Rhythm, Cutting i Big Beat. 1987. je DJ Todd Terry (uzgred, gostovao i kod nas) je pod pandanom navedenog DJ tima uradio nekoliko izdanja i došao do ideje da upozna Gonzalesa i Vegu i da pod istim imenom udruže kreativne snage. Svoj prvi sing pod adekvatnim nazivnom Blood Vibes izdali za etiketu Cutting Records. Pod njenim okriljem su kasnije izdali i svoju prvu kolekciju remiksa i to pod sopstvenim imenom, što je bili retki slučajevi u remiks/produkcijskoj zajendici.

Red Bull Music Academy intervju sa momcima

 

Reputacija koja je usledila do danas ostala je neprikosnovena i uslovila je široki kreativni dijapazon koji je obuhvatio mnoga svetski slavna imena: Michael Jackson, Donna Summer, Madonna, St. Etienne, Brand New Heavies, Lisa Stansield, Dee-Lite, Everything But The Girl, Soul II Soul, Nenah Cherry, itd.

Na kraju pomenimo, po mišljenju mnogih stručnjaka, njihovo najkvalitetnije All-Star izdanje (u sadržajnom smislu muzičkog establišmenta i u jazz/house/latin preseku) nastalo 1997: Nuyorican Soul, na kom su sarađivali George Benson, Tito Puente, Roy Ayers, India...