Maria Bethania

Sa plejera: Explode Coraçăo

Omot iz ranijih dana

Pevačica iz Baije, Brazil /zastava/ rođena 1946, punog imena Maria Bethânia Vianna Telles Veloso je poznata MPB zvezda, čija je izuzetno produktivna karijera tokom 47 godina postojanja proizvela preko 50 studijskih albuma (za sve velike izdavačke kuće).

Kao sestra famoznog pevača Caetana Velosa, koji je i na našem sajtu veoma spominjan i sadržajno pokriven (biografija i intervju) učinio je da skrati ime za prvi singl, što je sve uradila uz njegovu pomoć. Familiji Veloso je muzika izgeda u krvi, jer je pored pomenutog brata i drugi brat tekstopisac i aranžer, majka muzičar, a bratanci takođe istaknuti muzičari. Otac još kao devojčicu poslao u školu pevanja, i ako je ona maštala da postane poznata glumica. Kroz karijeru je pogotovo kao mlađa tu želju realizovala kroz kombinovanje glume i muzike kroz mjuzikle, kao kompozitorka i izvođač. Njena ljubav ka sceni i učešće u pozorišnim aktivnostima je uslovila da započne i muzičku karijeru.

Maria Bethania fotografija - iz poznijih dana
...iz poznijeg perioda

Aktivnost brata, naklonjenost režisera, zajedno sa popularnošću predstave "Opinião" ("Mišljenje") 1964 u Rio de Ženeiru je i nastupi širom Brazila /zastava/ koji su usledili, pomogli su joj da pođe put putem zvezda. Najpre kroz protesnu pesmu i prvi singl Carcará 1965, istovremeno kada njen brat izdaje prvi album. 1967 snima album Elenco sa Edu Lobom, a '68 čak dva izdanja, solo i saradnju, respektivno: Recital na Boite Barroco i Veloso, Gil e Bethânia. Brojna su izdanja poput potonje na ovoj MPB/Tropikalija relaciji (npr. sa Chico Barqueom iz '75 i Caetanom i Gilom '76). Stoga, da napravimo malu digresiju od hronologije, a vezano za pomenute saradnje, prijateljstvo i politiku.

Kroz pozorišne predstave su brat i sestra početkom '60-ih upoznali druge perspektivne aktivne mlade muzičare Gilberto Gil i Gal Costa. A Caetano Veloso je naredne godine bio pozvan da u Salvadoru organizuje prikazivanje mjuzikla Nós, por Exemplo na otvaranju prostora Teatro Vila Velha, u kome je za tu priliku učestvovao i alternativni tekstopisac i izvođač Tom Zé. Kroz saradnju ove grupe umetnika je zapravo i nastala postavka za ideloško-umetnički pravac poznat kao tropikalija, mada se ona sama kasnije muzički konzervativno distancirala od političkog aktivizma oko '70-te. Za razliku od Tom Zéa koji se potpuno sklonio sa scene i drugih koji su kao disidenti morali potpuno da se sklone i otputuju iz zemlje.

Nastavivši da peva i stvara kroz '80-te i '90-te, njen album As Canções Que Você Fez Para Mim iz '93 biva najuspešniji album godine u Brazilu /zastava/.

"Tropikalisti": Bethania, Veloso, Gil i Costa su početkom '60 bili mladi umetnici, a kasnije se ispostavilo četiri najpoznatija imena savremene brazilske muzičke istorije.2005. su se okupili pod nazivom Música Popular Brasileira Supergrup i snimili album na Anhembi Stadiumu u São Paulou.

www.mariabethania.com.br