Mambotur

- Minimalna 'Latinotronika' -

Sa plejera je numera: Meneito

MamboturOvo je originalni (jedan od retkih) izlet u eksperiment pod gore-navedenom kovanicom, mada može pak i elektro-latino (vidi tekst) ili latino-elektronika... Argenis Brito, rođeni venecuelac (Venecuela), živeo je u velikom i prosperitetnom Santiago de Čileu (Cile) sve do 2002. Ipak, dosta je boravio u Berlinu - poput mnogih svojih zemljaka. U osnovi profesionalni producent, basista i pevač, posvećivao se pop i rok muzici svoje domovine sve dok nije došao u priliku da prioritet prebaci na diverzitet elektronske muzike koja je postala osnov za njegovu produkciju 1998. Ipak, u potrazi za modernim zvucima globalnog plesnog podijuma, postavio je veoma visoke standarde za svoj tada već kompletan žanr Latinotronika već 1997, kao član Gonzalo Martinez (BMG Chile, multiColor, Other Records) - zajedno sa Jorge Gonzálezom, Dandy Jackom, Pink Ellnom i gos'n atomT-om. Usledile su zajedničke produkcije sa izvođačima Markus Nikolai (Perlon) i Sieg ueber die Sonne. Usledila je još jedna kooperacija sa Jay Hazeom za njegov kasno izdati album Love for a Strange World (Kitty-yo). Argenisovo zaduženje pevača sa harizmatičnim izvođačkim kvalitetima za Senor Coconut bend (multiColor, Emperor Norton, East West Japan, Rather Interesting) omogućilo mu je da nastupi na binama većine važnih festivala širom sveta tokom proteklih nekoliko godina: Big Chill 04 (Engleska), Dur Festival 04 (Belgija), Melt 04 (Nemačka), MTV Festival 03 (Francuska), Mutek 03 (Kanada), Mutek 04 (Čile), Orange Festival 04 (island of Réunion), Synch Festival 04 (Grčka), Womad 04 (Engleska + Majorka) i EXIT 04 (Srbija).

Mambotur1996 je čileanac Pier Bucci krenuo da stvara sopstvenu viziju atmosferične ritmike putem eksperimentisanja sa muzičkim prgramima. Na putu po svetu, uglavnom brodom, tokom 10 godina je iskoristio priliku da usvoji muzičke uticaje iz svih geografskih regiona. Po povratku u Santiago de Čile bilo je neminovno da se upozna sa sjajnim Ricardo Villalobosom i Lucianom i da se udruži sa njima, započevši sa zajedničkim džem-sešnima. Rane 1999 je startovao projekat Skipsapiens zajedno sa Daniel Nietom, koji je pomoću sebi-svojstvenih zvučnih efekata glačao zvuke i melodije generisane analognom opremom.

2000, u istom periodu dok su producirane prve numere projekta Mambotur on je objavio concrete music album Music for Architecture. U međuvremenu je Pier, koji je takođe živeo u Berlinu od 2002, objavio impresivan broj ploča i doprinosa na raznim kompilacijama (Cadenza, Cynosure, Crosstownrebels, Mutek Rec., Ruta 5 und WMF), svom solo projektu i saradnjama (npr. sa svojim bratom Andrésom i Pink Ellnom, između ostalih). Za Lucien-N-Lucianov tekući album Blind Behavior (Peacefrog) koproducirao je 4 numere. 2003 je izdata kolaboracija Piera, Lucianoa i Argenisa, pod imenom Monne Automne (za Lofi Stereo). Radeći 2004 u studiju sa Pink Ellnom (Sieg ueber die Sonne) i Max Loderbauerom (Sun Electric, Chica i Folder) na remiksima i produkciji pesama za popularni čileanski bend Los Jaivas, nastao je novi projekat Maluco od strane tria Argenis, Pier and Max. Mamboturov Trans-Latino-Express kroz softversku zemlju čuda napreduje i hvata momentum!

Dalje informacije: www.multicolor-recordings.de/mambotur

Diskografija:

Mambotur "Al Frente"
(multiColor Recordings, MCR 142.2)
(05/2005)
Mambotur "El Capitan"
Mixes by Dinky, Anja Schneider & Pier Bucci
(multiColor Recordings, MCR 141.0)
(05/2005)
Mambotur "Vamos Viendo"
Mixes by Mambotur, Gabriel Ananda & Jay Haze
(multiColor Recordings, MCR 139.0)
(03/2005)
Mambotur "Pacheco"
Mixes by Luciano & Nortec Collective)
(multiColor Recordings, MCR 128.0)
(01/2004)
Mambotur "Atina.Latino"
(multiColor Recordings, MCR 119.2)
(08/2002)
Mambotur "El Planta Remixes"
(incl. Remixes by M.A.N.D.Y & Sieg über die Sonne)
(multiColor Recordings, MCR 118.0)
(06/2002)