Luis Gonzaga

1912-1989

Sa plejera: A Vida do Viajante

slika
Senior i junior

Luiz Gonzaga do Nascimento, Stariji (Senior), bio je istaknuti brazilski /zastava/ pevač, tekstopisac, muzičar i pesnik. Rođen je na selu u pokrajni Pernambuco na istoku Brazila /zastava/. Zaslužan je za popularozaciju tamošnje muzike u ostatku prostrane države. Nazivali su ga Kraljem baião-a i od milošte još Gonzagão. Interesantno je i retko da kompozitor narodne muzike i teoretičar muzike postane popularni izvođač. Još kao mali je pratio ćaleta koji je svirao harmoniku svirajući zabumba bubanji zajedno pevajući. U tom uzrastu je bio zanešen romantičnom pričom o Lampiaou - svojevrsnm lokalnom Robinu Hudu - inače sviraču harmonike.

slika
Luis Ganzaga

Njegov istoimeni sin sa nadimkom Gonzaguinha (1945–'91) dobio je ime u čast ocu, a takođe je bio istaknuti pevač i kompozitor po kome je čak nazvana velika brana. Primetimo taj fenomen kako se u Brazilu /zastava/ često veliki i bitni objekti imenuju po muzičarima, kao što je međunarodni aerodrom u Riju koji ime nosi po Antonio Carlos Jobimu. Njegovo najpoznatije delo je Acacia Amarela (Žuta Akasija).

Kreativni uspon Gonzage starijeg prekinula je armija gde je naučio da svira duvačke instrumente, a potom je krenuo put svetala Ria gde je zarađivao nastupajući po bordelima. Tada je sreo legendarnog rado voditelja Ary Barrosoa, gde je počeo da nastupa i privukao pažnju izdavačke kuće RCA za koje je 1946 snimio hit Baiao, koja je imala ritam zastarelog pomentog brazilskog ritma baião stvorivši čitavu pomamu i novi ritam.

Tokom 1950-ih bio je popularan, a doživeo je svojevrsni preporod kad su 1970-ih mlade zvezde tropikalije snimile njegove pesme i učinili ih dostupnim mlađoj generaciji.