Los Fabulosos Cadillacs

Sa plejera numera: Sopa de Caracol

Savremeni argentinski /Države: Argentina/ ska bend formiran 1983. Svoj prvi album Bares y Fondas objavili su 1985. Pošto je ska žanr koji, kao i "kombinovani derivat" rege, u sebi nosi latino korene, pokrićemo ovaj bend samo sa osnovnim podacima, zarad uvida u muzički diverzitet, nastanak i preplitanje savremenih trendova u zemljama Latinske Amerike. Ovaj bend je jedan od nosećih imena latin-rok žanrovske fuzije, a na kraju su nabrojana i slična imena.

Komilacija
Sjajna komilacija hitova

Zvuk benda nosi elemente rok, ska, džez, folk, rege, fank i big band orkestracije. Odlikuju ih i tekstovi koji uz humor često imaju političku konotaciju. Svaki album je priča za sebe i žanrovski se razlikuje od predhodnog. Tipično za ovakve bendove sa velikim brojem učesnika, članovi su se smenjivali sa godinama, ali je jezgro benda bilo isto, najpre osnivači: pevač Gabriel Fernandez Capello (Vicentico) i basista Flavio Cianciarulo (Flavio); obojica su bili tekstopisci i aranžeri za većinu pesama. Od početka su tu također bili: bubnjar Fernando Ricciardi, saksofonista Sergio Rotman i klavijaturista Mario Siperman.

Sredinom '90-ih su bili na vrhu popularnosti. Sarađivali su sa velikim imenima kao što su: Debbie Harry (Blondie), Celia Cruz i Rubén Blades i alt. rok bendom Fishbone. Za hit singl iz 1994 Matador, osvojili su MTV nagradu za Music Video u kategoriji Latino. Iste godine su nastupali i na MTV Unplugged koncertu. 2000 su nominovani za Latin Grammy Awards u kategorijama Best Band i Best Music Video (La Vida, koji je osvojio Nagradu slušalaca na tadašnjoj MTV dodeli nagrada za najbolji video).

Pobednički video Matador (MTV 2004)

Prvom polovinom 2000-ih su se povukli sa scene na 6 godina. Povratak su obeležili albumima La Luz del Ritmo i El Arte de la Elegancia de LFC iz 2009 (Nacional Records). A smrt jednog od članova što je uslovilo promene u postavci benda.

U slične ska / rok / rege bendove spadaju: Soda Stereo /Države: Argentina/, Cafe Tacuba /Države: Meksiko/, Los Autenticos Decadentes /Države: Argentina/, Jaguares /Države: Meksiko/ i La Ley /Države: Čile/.

www.fabulosos-cadillacs.com