Jowell & Randy

- biografija -

Sa plejera numera: Loco

Popularni duo sa Portorika /zastava/ koji je u svom zrelom periodu postigao veliki komercijalni uspeh u domenu regetona. Čine ga Joel Muñoz (rođen 3 marta 1982) i Randy Ortíz (rođen 16 jula 1983). Mladi momci od starta početkom 2000-ih nisu štedeli, kako na imidžu i dopadljivosti, tako i na produkciji. Do sredine 2017. su izdali 3 studijska albuma i preko 20 singlova. Bili su u kratkotrajnom sastavu Casa de Leones, zajedno sa J King & Maximanom and Guelo Starom. Takođe su bili prvi regeton sastav koji je nastupao u Monaku i u Australiji, što ilustruje probojnost i postavlja ih u sam pogon ovog novog žanra.

Jowell & Randy

Počeci su za Jowella (rođen u SAD a podizan u Portoriku), kako to često biva, bili još drugom polovinom 1980-ih u getoima Portorika zajedno sa jednim od prvenaca regetona Vico Com. U tom kontekstu definisanja pravca, za to vreme se dosta trudio, snimao i nastupao u raznovrsnim postavama, kako komercijalnim tako i undergrond. Sa Randy Ariel Ortíz Acevedom (rođenim Portorikancem) se upoznao 2000 preko brata. Usledilo je dosta angažmana pod zajedničkim imenom, pored iznad navedenog i radio gostovanja.

2002. potpisuju trogodišnji ugovor sa Diamond Music za koju su snimili i svoj prvi album. Spretnim potezima su 2004. uspeli da učestvuju na Boy Wonder-ovom dokoumentarno-kompilacionom albumu Chosen Few I koji je u SAD prodat u preko 200.000 kopija! To je bio jedan od brojnih poteza kojim su utrli sebi put ka slavi, jer u muzici danas nije dovoljan samo kvalitet. 2007. su na ideju Elías de Leóna zajedno sa kvalitetnom ekipom nazvanom Casa de Leones snimili istoimeni hit album (Warner Musica Latina) zauzevši zavidno 3. mesto na listi Top Latin Albums magazina Billboard.

Međutim, 2005. doživljavaju kratkotrajnu krizu, razmatrajući čak da se raspuste. Iz nje se međutim drugom polovinom naredne 2006. izvlače nakon potpisivanja za White Lion na kojoj brzo uspevaju da se kotiraju na 27. mestu Latin Rhythm Airplay-a sa singlom Agresivo (feat. Arcángel). Ova numera u toku sledeće 2007. osvaja i tri prestižne nagrade i važi za jedan od nosećih stubova žanra regeton. Uspeh ove numere rezultita nizom gostovanja i remiksa, i da druga njihova stvar Pónmela (u saradnji sa Voltio) bude jedna od pratećih u čuvenoj igri Grand Theft Auto IV. Razni uspesi ih prate 2008., a krajem 2009. godine izdaju svoj prvi zajednički debi album Los Más Sueltos del Reggaetón (White Lion / Warner Latina) i već snimaju tzv. "prelude" za drugi studijski album El Momento koji izlazi u maju naredne 2010. (za White Lion i WY Records) sa kojim očekivano doživljavaju internacionalni uspeh. Za ovaj album 2011. godine odrađuju i svetsku promo turneju širom Amerike, J. Amerike i Evrope. Sa njim postižu brojne uspehe, pikujući na top listama i nominujući se za razne nagrade. Sadrži i četiri singla sa pratećim video spotovima snimanim u Portoriku /zastava/ i Kolumbiji /zastava/, sa probranim gostujućim umetnicima.

2011. snimaju album El momento 2, koji se kako i naziv govori, sačinjen od remiksa sa prethodnog sa različitom gostujućim umetnicima. To im je, na predlog Wisin-a, omogućilo da se skoncentrišu na numere za sledeći treći studijski album Sobredoxis koji je izbačen 2013. za White Lion, i u kome su gostovali 3Ball MTY, Daddy Yankee, Arcángel, De La Ghetto, Farruko, Divino i Tony Tun Tun.

Generalno, treba pomenuti njihov anganžman tokom tih nekoliko godina (2011-'14) na jačanju undergound i old school regeton scene snimajući Pre-Doxis i Under-Doxis miksove (gde su sa potonjeg 4 numere pratili spotovi, uz namerne polit. implikacije oko imigranata) i učestvujući na Back to the Underground i El Imperio Nazza edicijama. Time su veoma doprineli definisanju žanra, svojoj ulozi u njemu i promociji mnogih umetnika (koje nećemo ovde nabrajati) koji prethodno nisu bili dovoljno "izloženi" slušaocima.

2015. najavljuju svoj četvrti (autorski), a peti studijski, album Viva La Musik. Jowell izbacuje dva EPja (The Pre-Season i Roots And Suelto), dok Randy pak izbacuje svoj solo album-prvenac Roses & Wine, fuzijom urbanog muz. stila sa R'n'B-jem. Potonji tako želi da navede uskovidu mladu publiku da postoje i drugi muzički pravci sa, kako veli "profesionalnijim tekstovima". Miks album La Alcaldía del Perreo izlazi prvom polovinom 2016, uz koji duo kritikuje ostale regeton autore kako bi trebali da se skoncentrišu više na perreo komercjalni pop nastupe.

2017. izdaju očekivani Viva La Musik sa uspešnim singlom Bonita, koji je označio njihovu šestu numeru na Billboard Hot Latin Songs listi, koja je čak i u Španiji prošla zapaženo na 20. mestu krajem juna 2017.