Jorge Ben Jor

- biografija -

Sa plejera čuvena numera: Mas Que Nada

photo credit: Calfi-Brazil

Kada je MPB bio još u povoju, a tropicália predstavljala buntovnost punom snagom, ovaj tada mladi brazilski umetnik (rođen 1945 u Rio de Ženeiru, Brazil /zastava/) spadao je u one manje redikalne koji nisu tolikom žestinom vagali rat sa represorskim režimom. Istovremeno je uspevao da bude kreativan i eklektično alhemijski nastrojen spajavši nativnu lokalnu muziku sa ritmičkim "vožnjama" zapadne Afrike. Stekao je tako status jedne od vodećih figura na brazilskoj pop sceni.

Kao mlad je slušajući João Gilberta uvideo kompleksnost njegovog stilskog pristupa i odlučio da od početka razvije sopstven pristup bosa novi. Nakon bandeira, koji mu je bio prvi instrument, na gitari je razvio sebi svojstven stil sviravši je poput bas gitare. To je uzrok da su mu rani snimci praktično bez basa. Prvi veliki hit je "ubo" 1953. sa legendarnom numerom Mas, Que Nada (koju slušate), jednom od najobrađivanijih tj. prepevanijih pesama. Od njih je obrada Sergio Mendesa najpoznatija do te mere da mnogi slušaoci misle da je dotični zapravo autor. Za vreme najveće represije i "kulturnog raspada" oko 1970 god., za razliku od kolega kao što su Caetano Veloso i Gilberto Gil, njemu je bilo dopušeno da izvodi nastupe. Mada je poznat incident kada je jedna pesma bila prekinuta usred njenog izvođenja jer su "politički komesari" na licu mesta spazili da prateći pevači "plešu suviše sugestivno"(!)

Album Benjor (1989)
U tom periodu zauzima mesto među vrhunskog brazilskog tekstopisca i narednih 15 godina postepeno širi svoju popularnost, najpre širom Evrope a zatim i po Amerikama. Krajem '80-ih godina prošlog veka snima album pod nazivom Benjor (u koji menja svoje prezime!), nastupa i sarađuje sa King Sunny Ade iz Nigerije i učestvuje na kapitalnoj antologiji brazilske muzike Beleza Tropical, kreirane od strane genijalnog Davida Byrnea (Talking Heads).