Inti Illimani

Sa plejera: El Condor Pasa

U  pitanju je poznati bend iz Čilea /Drzave: Čile/ nastao 1967. u vreme vladavine poznatog političara i vođe Salvadora Aljendea. U momentu vojne hunte pod vođstvom notornog generala Pinočea 1973. zatekli su se u Evropi, gde su bili primorani da ostanu, kreiravši svoju specifičnu kombinaciju evropskih klasičnih (tradicionalnih) stilova i ritmički bogatih latino-američkih ritmova. Pošto je u pitanju bila grupa politički angažovanih studenata sa otvorenim i širim pogledima, povratak im je bio zabranjen sve do kraja '80-ih, a muzika zabranjena (a ilegalne kopije se širile, poput disidentskih kant-autora npr. u Sovjetskom savezu).
Inti IllimaniTokom tzv. "najduže turneje u istoriji" trajno su se smestili u Italiji, u međuvremenu su postali najpoznatiji međunaodno-priznati predstavnici muzičkog pokreta Nueva canción (nova pesma). Tokom karijere su intenzivno promovisali pravo na oslobođenje od diktature, i zbog dugog odsustva su tek od nedavno zvanično proglašeni za kulturne predstavnike Čilea /Drzave: Čile/.
2001 su tri dugotrajna člana napustila bend što je konsekventno imalo za posledicu kontroverzne reakcije, mada je njihovo mesto ubrzo zamenjeno. Izdvojena trojka je nastavila sa radom pod nazivom Inti-Histórico, a originalni bend je naknadno poznat i kao Inti-Illimani Nuevo. Prvi album Si Somos Americanos su izdali 1969, a poslednji iz 2010 je naslovljen Meridiano.

www.inti-illimani.cl