Héctor Lavoe

(1946-1993)

Sa plejera: latin-house remiks njegove najpoznatije numere: Mi Gente (Louie Vega eol remix)

Héctor Juan Pérez Martínez

Još jedan od brojnih umetnika iz portorikanske njujorške imigracije, koja je najvećim delom "kumovala" salsi kao novom stilu. Pošto je dolazio iz muzičke familije, pesma mu je bila u krvi. Deda je bio poznat po tome što je voleo da peva kontroverzne pesme, što je neretko završavalo fizičkim obračunima po kafanama. Dok je ujak bio poznati svirač tres gitare u rodnom gradu Ponse (špn. Ponce; južna obala Portorika /zastava/). U Njujork odlazi sa 17 godina.

Sa pravom mu se često pripisuje titula najboljeg pevača salse ikada, a poznat je i kao jedan od njenih pionira koji su je pokrenuli početkom 1970-ih sa ekipom okupljenom oko etikete Fania. Pored uspešne karijere, velike popularnosti gde je poslužio kao inspiracija i idol današnjoj generaciji salsa muzičara; njegov privatni život je bio druga priča. Bio je to redak slučaj da kliše ovisnosti izlazi iz alternativnih muz. voda i donelo mu je velikih problema, da bi sa druge strane doprinelo da se snime čak tri biografska igrana filma, od kojih dva visoko-budžetna: El Cantante (koji je producirao Marc Anthony, sa Jennifer Lopez u ulozi njegove supruge 'Puchi') i The Singer (koji je producirala pevačica La India). Snimljen je čak i treći film Ko je ubio Hektora Lavoa?

hector l.
Snimao je za Faniu

Muzičku karijeru je započeo u Njujorku kao tinejdžer kao pevač u nekoliko bendova, uključujući tu i sastav Johnny Pacheco-a, osnivača pomenute Fania Records. 1967 sa bendom Willie Colóna snima nekoliko hitova među kojima El Malo i Canto a Borinquen. Nakog toga se odlučuje na formiranje sopstvenog benda u kome će naravno biti vodeći vokal. U ovom periodu snima većinu najvećih hitova, među kojima: El cantante (kompozitor: Ruben Blades), Bandolera (komp.: Willie Colón) i Periódico de ayer. Takođe kao pevač često nasupa na poznatim turnejama super-benda Fania All Stars i snima veliki broj numera.

Dokumentarac (na španskom)
Najveći hit sa tekstom pesme (španski)

1979. ze pomoć od problema ovisnosti obratio visokom svešteniku Santería panteonske (paganske) religije(!). Nakon čega je usledila kratka rehabilitacija da bi opet posrnuo ali ovoga puta nakon uzastopnih smrti sina, oca i tašte, i ujedno pristiglom dijagnozom HIV-a, što ga je sve zajedno i potpuno tragično dovelo do pokušaja samoubistva sa balkona hotelske sobe.

Zvanična prezentacija: www.hectorlavoe.com