Harry Belafonte

Sa plejera: Harry Belafonte - Matilda Matilda.

slika
U mlađim danima

Poznati američki pevač, tekstopisac, glumac i socijalni aktivista, rođen je u Harlemu, Njujork (SAD) 1. marta 1927. Nosio je, malo nevoljno, titulu Kralja kalipsa zbog međunarodne popularizacije tokom 1950-ih. U duhu muzike koju je toliko voleo, i sam je bio borac za ljudska prava i u humanitarne svrhe. Tako se između ostalog istakao u podršci Martinu Luteru Kingu i kao otvoreni kritičar Džordž Bušove politike.

Nakon srednje škole, od 1932-1940 proveo je na Jamajci /zastava/ kod babe. Odslužio vojsku za 2. svetskog rata, nakon čega se vraća i počinje da peva po klubovima, da bi platio časove glume. Startovao je brzo, isprava kao pop pevač, potpisavši 1949 za Roost Records. Ali ubrzo počinje da se interesuje za folk (narodnu) muziku, i zajedno sa gitaristom prijateljem nastupa u prestižnim klubovima, i 1952 potpisuje za RCA Victor.

slika
Danas.

1953. pesma Matilda postaje njegov signaturna pesma usmerivši karijeru da 1956. snimi presudni album Calypso, koji je postao prvi album prodat u više od milion primeraka godišnje u SAD. Ovaj album na velika vrata američkoj publici predstavlja kalipso muziku, koja je nastala početkom veka u Trinidad i Tobagu /zastava/. Interesantno je pomenuti da je većina kompozicija sa ovog albuma, poput Banana Song i Jamaica Farewell, i ako su podigli rejting Belafonteu, Irvin Burgiu i ekipi, zapravo već bile snimljene numere mento muzike. '54 započinje i filmsku karijeru.

I ako primarno poznat kao kalipso pevač, snimao je u mnogim žarovima: bluz, gospel, folk, šou numere i američke standarde. Oko 1960-te diživljava uspehe na svim poljima... Početkom decenije postaje prvi u još jednom polju, anime postaje prvi afro-američki TV producent.

Sredinom '70-ih Belafonte ne postiže više visoke pozicije na listama, dok je u filmskoj karijeri imao delimičnog uspeha. '70-ih i '80-ih se dosta pojavljivao na televiziji, čak kao gost u Muppet Showu.

Belafonte sada živi u Njujorku sa trećom ženom Pamelom, sa kojom se uzeo na proleće 2008. Ima četoro dece, dvoje sa drugom ženom sa kojom je u braku bio skoro 50 godina, i dvoje iz prvog braka.