Gloria Estefan

Sa plejera: remiks numere Cuba Libre

Glorija EstevanKao jedna od najvećih pop zvezda 80-ih, Gloria Estefan (rođena Fajardo, 1. septembra 1957 u Havani) je čitavu deceniju ranije predvidela latino eksploziju, pri čemu je uspela da napravi seriju plesnih hitova koji su vukli koren iz rodne Kube /Kuba/. Naravno, i njena muzika je napredovala ka mekšem baladski orijentisanom zvuku. Odgajana je u Majamiju, Florida pre nego što je njen otac morao da napusti ostrvo zbog Kastrove revolucije. 1975. godine je zajedno sa svojim rođakom konkurisala za lokalni svadbenski bend Miami Latin Boys. Nakon njihovog dolaska, bend se prekrstio u Miami Sound Machine. Četiri godine kasnije udala se za vođu benda Fajarda Estefana, dok je bend počinjao da dobija sopstveni zvuk koji je predstavljao fuziju popa, diska i salse. 1979. su izdali svoj prvi LP na španskom jeziku. Uprkos rastućoj hispano publici, MSM nije osvojio internacionalnu publiku sve do hita Dr. Beat 1984.

Uočivši potencijal u tom tržištu, već '85. su izdali prvi album na engleskom jeziku, nakon čega su odmah uboli tri Top10 hita u SAD. Vrhunac je svakako bio album Let It Loose iz '88 sa zaraznim hitom Rhythm Is Gonna Get You. Već sledeći album je nosio samo njeno ime i izrodio drugi po redu hit Don't Wanna Loose You. Gloria je '90 doživela težu saobraćajnu nesreću, pa je nakon operacije morala godinu dana da odustane od karijere. Uprkos tome što su joj muž i sin takođe doživeli nesreću, uspela je da objavi album Into the Light na kojem je pored ostalih, briljirala sa singlom Coming Out of the Dark inspirisanim mračnim periodom iza nje.

Sa albumom Mi Tierra iz 1993. Gloria se vraća korenima i osvaja Gremi (Grammy) nagradu za najbolji Tropical latino album. Nagradu je ponovo osvojila sa albumom Abriendo Puertas, sa kojeg je numera Reach osvojila mesto zvanične teme Letnjih olimpijskih igara 1996. Gloria Estefan je bila i ostala najistaknutiji kros-over izvođač u istoriji latino muzike. U toku karijere je prodala skoro 50 miliona primeraka. 1999. godine je debitovala u filmu Music of the Heart uz Meril Strip, snimivši naslovnu numeru filma (duet sa 'N Sync) koja je dobila nominaciju za Oskara. Novi album na španskom jeziku, Alma Caribena (Karipska duša), usledio je na proleće 2000. Nekoliko meseci kasnije, osvojila je Gremi nagradu za najbolji spot za numeru No Me Dehes De Querer na prvoj godišnjoj dodeli Latino gremi nagrada. Njen muž Emilio je osvojio titulu Producenta godine.