Gal Costa

Sa plejera pustite njenu izvedbu poznate numere Aquarela do Brasil

Biografija

Gal Kosta (Gal Costa), rođena kao Maria da Graça Costa Pena Burgos 1946. u Brazilu /zastava/, nagrađivana je pevačica poznata širom sveta i aktivna preko tri decenije. Poseduje bogatu diskografiju, stečenu uglavnom pod okriljem Tropicalia pokreta (uz velikane MPB-a i Bossa Nove poput Gil Gilberta i Caetano Velosa).

Gal KostaOd malih nogu se bavila muzikom kao pevačica i svirač viole. Na početku karijere je posedovala prodavnicu ploča gde je imala prilike da provodi sate slušajući tadašnje autorem posebno Džoao Žilberta (Joao Gilberto). Sa Velosom se upoznala 1963. i uprkos intimnim aferama (smuvala se sa Kaetanovom budućom suprugom!) ostala u prijateljskim odnosima sa njim. 1964. godine Caetano je pozvan da organizuje Šou brazilske popularne muzike pod imenom Nós, por Exemplo koji je pored Velosa predstavio: M. Betaniju (Maria Bethânia), Žilberto Žila (Gilberto Gil) i Gal Kostu. Šou je bio toliko uspešan da je ponovljen dve nedelje kasnije uz dodatak Tom Zé-a. Nakon još većeg uspeha grupa muzičara je uskoro održala još jedan šou Nova Bossa Velha, Velha Bossa Nova.

Gal CostaNa 26. september 1965., grupa je otvorila Arena Canta Bahia u Teatro de Arena u gradu Sao Paulo. Krajem te godine Gal je imala priliku da se upozna sa svojim idolom Joao Gilbertom, kome se dopalo kako peva. Iste godine se pojavila na Betanijinom albumu prvencu, pevajući Sol Negro. 1966. snimila je singl za RCA i otpevala interpretaciju Minha Senhora na tada retkoj televiziji. Tada je uzela ime Gal Costa na sugestiju organizatora-promotera Guilherme Araújo-a. 1967. snima po prvi put LP za etiketu Domingo. Naredne '68. snima dve numere za LP-manifest Tropicália, ou Panis et Circensis koji su postali njeni prvi hitovi, a takođe osvaja prvu nagradu za numeru Divino Maravilhoso. Sledeće godine snima svoj prvi individualni LP. Tada je krenula intenzivnu turneju po Brazilu, nakon koje je snimila album Meu Nome é Gal. '70. nasupa u Londonu i ostaje do '71 kada u Brazilu snima Legal. Iste godine učestvuje u šou Deixa Sangrar koji se izvodi u nekoliko prestonica; i pridružuje se Joao Gilberto-u i Velosu na živom nastupu TV Tupi. 1972 njen šou Gal a Todo Vapor biva snimljen kao dupli album i u nekoliko navrata nastupa sa Žilom i Kaetanom. 1973. nastupa na MIDEM u Kanu, Francuska, i snima LP Índia po istoimenom šou. '76 opet sa Kaetanom, Žilom i Betanijom snima album Os Doces Bárbaros i izvodi u istoj ekipi seriju istoimenih šou programa, nakon čega snima solo album Gal Canta Caymmi. Tokom 70-ih snima još četiri albuma, dok 80-ih stiče internacionalno priznanje sa albumima Aquarela do Brasil (1980), Gal Costa (1981), Gal (1983) i Bem Bom (1985), i sa turnejama po Japanu, Francuskoj, Izraelu, Argentini, SAD, Portugalu, Italiji i još nekim zemljama. '84 snima svoj 20. album pod nazivom O Sorriso do Gato de Alice, koji biva višestruko nagrađivan. 1997 je komemorisala 30 godina karijere sa CD i video izdanjem Acústico MTV (za BMG) uz mnogobrojne istaknute goste. 1998. Polygram objavljuje Anos de Barato, 3-CD boks set.