Elis Regina

Sa plejera: Zazueira

Rođena je 1945 u radničkoj porodici u gradu Porto Alegre (glavni grad pokrajne Rio Grande do Sul u južnom Brazilu /Države: Brazil/). Već sa 12 godina je krenula da se profesionalno bavi pevanjem na jednom TV programu za decu na kojem je prvi put imala prilike da okusi popularnost (među lokalnom publikom). U tom periodu je takođe potpisala i svoj prvi izdavački ugovor. Sa 15 se seli u Rio de Ženerio gde snima tri ploče i postaje tinejdž zvezda, istovremeno izdržavajući porodicu koju je redovno posećivala u Porto de Alegreu, i koja se doseljava 1963 kod nje u Rio. U tom momentu vojna hunta preuzima vlast u Brazilu.

Elis nije bila sklona praćenju tada popularnog suptilnog i džezi bosanova stila pevanja. Više je volela energični nastup i pevanje punim grlom. 1965 prvi put ulazi u cenzurisane vode sa kontroverznom pesmom Arrastao tokom prvog velikog festivala popularne muzike u Riju. U tom nastupu presudnom za njenu karijeru, zauzima položaj raspeća i plače. Od tada je njena popularnost nazaustavljivo porasla, da bi sa 21 godinom postala najplaćeniji brazilski pevač.

Mada se, za razliku od mnogih kolega njene generacije, nije upuštala u političku borbu, ona ipak nije bila slepa prema vojnoj diktaturi i nije se libila da je kritikuje. Od zatvora ili egzila (oboje u slučaju kolega Velosoa i Gila!) zaštitila je u više navrata njena velika popularnost. Ipak, morala je da plati dug vojnoj vlasti pevajući nacionalnu himnu na proslavi nezavisnosti, za šta je bila optuživana od strane umetnika levičara. Danas je poznato da je tada mlada majka to uradila pod pretnjom zatvorom.

Karijera Elis Regine nije usporavala kako su se 1970-te bližile kraju. Neke od njenih najboljih ploča snimljine su u tom periodu, a pogotovo Elis And Tom (album snimljen zajedno sa Antonio Carlos Jobimom u Los Anđelesu) koji je po mnogima najbolji brazilski pop album svih vremena. Uprkos uspešnoj karijeri, njen privatni život bio je problematičan: dva razvoda za sobom, troje dece i roditelji na leđima. Krajem '70-ih, nakon drugog razvoda, počela je da koristi kokain i da to uspešno krije od svog okruženja. 1982 započinje odlično, udajući se treći put i potpisujući ugovor za snimanje novih materijala. Međutim, svemu dolazi kraj 19. januara kada biva pronađena mrtva zbog trovanja alkoholom i kokainom, u svojoj 36 godini. Neki izvori tvrde da je u pitanju samoubistvo, ali ne postoje dokazi da je to bio svestan čin.

Nekoliko dana kasnije je u Sao Paoulu održan jedan od najvećih memorijalnih koncerata ikada, na kome su nastupili najveći brazilski pevači ispred više od 100.000 ljudi. Njeno delo i dalje živi u klupskim kompilacijama i modernim coverima njenih pesama.