Eddie Palmieri

Sa plejera numera u njegovom izvođenju: Puerto Rico

Jedan od najboljih latin džez pijanista XX veka, kubanac /zastava/ Edi Palmieri je počeo da svira klavir sa nepunih 8 godina, učio je klasični klavir istovremeno kultivišući strast prema ritmu lupajući bubnjeve. Profesionalnu karijeru je otpučeo sa orkestrom Johnny Sequija 1955 da bi se potom, od 1958 do 1960, pridružio popularnom bendu Tito Rodrigueza. 1961 osniva svoj prvi ali uticajni sastav La Perfecta koji je svojom postavkom sa flautom i dvostrukim i trostrukim trombonom privukao pažnju američkih kolega poput Herbie Manna, i koji je uspešno funkcionisao sve do 1968. Proslavio se takođe i uspešnom saradnjom sa Cal Tjaderom na albumu El Sonido Nuevo (Verve) 1966.

Nakon raspada benda La Perfecta krajem 60-ih (finansijski problemi), Palmieri svira sa Ticom i Fania All-Stars bendom, zajedno sa imenima poput: Alfredo "Chocolat" Armenteros, Cachao i Justo Betancourt. Učestvovao je i u bugalu talasu sredinom '60-ih, kada je otprilike započeo i sa radom na aranžmanima. Radeći za etiketu Latin Coco sredinom '70-ih, Palmieri je počeo da meša salsu sa R&B-jem, rokom, španskim vokalima, popom i džez improvizacijama. Kratkotrajni anganžman na etiketama Columbia kasnih '70-ih i Capitol krajem '80-ih nije urodio hitovima koji bi mu doneli prođu u SAD. Pri čemu treba imati u vidu da je u potonjem slučaju rad bio usmeren na bujajuće 'jazz-lite' tržište.

I ako je većina snimljenih materijala kao vođa benda nije više lako dostupna, neki njegovi stariji albumi dostupni su kao CD izdanja. Palmieri ostaje aktivan i 1990-ih i snima džezi album Palmas 1993 za inače klasičnu etiketu Nonesuch, kao i seriju albuma za RMM. Aprila 2002 se vraća svojim La Perfecta danima snimajući La Perfecta II za Concord Jazz. Slede još dva albuma na toj etiketi: Ritmo Caliente (2003) i Listen Here (2005).