Daniela Mercury

Sa plejera: Daniela Mercury - Nobre Vagabundo

slika
Daniela Mercury

Verovatno najpopularnija predstavnica živahnog savremenog stila axé iz Baije (Bahia je u severoistočnom Brazilu /Države: Brazil/) i generalno multistilističkog pop zvuka. Vrhunac slave je dostigla sa svojim albumom iz 1992: O Canto da Cidade. Njeno puno ime je Daniela Mercuri de Almeida Póvoas i rožena je 28. jula 1965, u Salvadoru, Baija. Višeslojno stvaralaštvo je realizovala kao pevačica, tekstopisac i producent brazilskih stilova: axé, samba-reggae i MPB.

slika
Tropska diva

Kao devojčica je pohađala školu baleta, a sa nepunih 13, pod uticajem predivne i monumentalne brazilske "škole" ženskog vokala, prevashodno Elis Regine, odlučila je da postane i sama pevačica. Tako je još kao maloletna počelada peva bosa novu u lokalnim barovima. Sredinom '80-ih je pevala u bendu i već par godina kasnije je pevala prateće legendarnom Gilberto Gilu. Debi album je izdala 1991, i već tada je vodeća numera na albumu, Swing da Cor, sa bendom Olodum, postala hit br. 1 u Brazilu /Države: Brazil/.

Poput dosta drugih umetnika obuhvaćenih u našim biografijama, osvojila je prestižnu Latin Grammy nagradu (vidi: tekst), i od tada je prodala preko 10 miliona kopija albuma u svojoj zemlji i skoro 20 miliona širom sveta. Takođe treba reći da kao ženski izvođač drži rekord po broju osvojenog prvog mesta na nacionalnoj top listi, osvojivši ga čitavih 14 puta! Njena diskografija broji devet studijskih albuma i pet živih.