Cubismo

- poznati i najuspešniji bend sa ovdašnjih prostora -

Sa plejera: Tempera

Ime Cubismo je nastalo od Dizzy Gillespieve numere Cu-bi Cu-bop koja predstavlja jednu od prvih muzičkih mešavina jazza i afro-kubanske glazbe, a asocira i na Kubu koja, zapravo čini temelj celokupne muzike Cubisma.

Cubismo je 11-očlani sastav koji svira salsu (afro-kubansku glazbu) i latin jazz. Zvuk Cubisma odlikuje bogatstvo instrumenata, a specifičan je po svom izrazito snažnom i plesnom ritmu koji proizvodi brojna ritam sekcija.

CubismoOsim obrada jazz standarda, popularnih i tradicionalnih kubanskih pesama, sastav izvodi i svoje autorske kompozicije. Sastav je osnovan početkom 1996. godine okupljanjem osmorice istaknutih muzičara koji su svirali u gotovo svim značajnijim hrvatskim sastavima od jazza do popa i rocka.

Početkom leta iste godine, svojim pojavljivanjem na projektu Lagano Lagano u zagrebačkom klubu Aquarius zaplenio je pažnju brojnih slušaoca, a pravu promociju bend dobija nastupom na jesenjem Jazz fairu u BP-clubu gde predstavlja novog devetog člana, pevača iz Venecuele Ricarda Luquea. Uprkos nastupima velikog broja poznatih svetskih jazz muzičara, svojim prvim pojavljivanjem Cubismo je postigao rekord posećenosti tog prestižnog kluba.

U 1997. godini grupa Cubismo je dobila brojna priznanja od kojih su najznačajnija dva Porina (Hrvatska diskografska nagrada), za obe pesme izdane na CD-u Lagano Lagano: najbolja instrumentalna izvedba '96 za Night in Tunisia, te najbolja jazz pesma '96 za pesmu trubača Josipa Graha Rosa. Perkusionista i vođa sastava Hrvoje Rupčić je dobio nagradu Hrvatske glazbene unije Status za najboljeg instrumentalistu u 1996. godini.

Početkom leta iste godine grupa objavljuje prvi samostalni album Cubismo koji je odlično prihvaćen od kritike, a što je još važnije i od publike. Nedugo nakon izlaska albuma, sastav odlazi i na prvu veliku turneju pod imenom Summer fiesta with Heineken & Cubismo, te nastupa po svim većim gradovima u Hrvatskoj i Sloveniji ostvarujući veliki uspeh kod širokog spektra publike za šta je zaslužna ideja Cubisma da kombinuje kvalitetnu muziku sa vrlo plesnim ritmovima i atraktivnim nastupima.

U maju 1998. grupa Cubismo izdaje svoj drugi samostalni live album Viva La Habana sa svetski poznatim izvođačima, kao što su Yolanda Duke (dugogodišnji vokal Tito Puente Orchestra, i jedna od tri žive "reinas del salsa" - kraljica salse), Nelsonom Hernandezom, Carlosom Sotom, te pariškim flautistom afro-francuskog porekla Georgeom Makintom, umetničkim direktorom Miriam Makeba Orchestra.

Motivo Cubano je treći samostalni album grupe Cubismo. Pet pesama za ovaj album snimljeno je u studiju Egrem u Havani, a ostalih sedam u studiju Trooly u Zagrebu. Na novom albumu gostovali su slavni kubanski muzičari poput Juan de Marcos Gonzalesa, Terese Garcije Caturle, Puntillita i mnogih drugi, te Gibonni čije se dve obrade kompozicije Tempera nalaze na albumu Motivo Cubano. Producent albuma je Nelson Hernandez sa kojim je Cubismo sarađivao i na svom prethodnom albumu Viva la Habana!.

OmotČetvrti autorski album Cubisma, Junglesalsa, je od svoje pripreme, dakle komponovanja i izbora pesama, stvaran oko godinu dana, a samo snimanje i miksovanje je trajalo oko četiri meseca. Album nema drugu ideju do izražavanja specifičnog pogleda na kubansku muziku i muziku opšte. Šarolika celina! Razlog tome je poštovanje ukusa svakog od autora, slobodan, individualni stil - svaki član grupe stavio je svoj pečat.

U stvaralačkom timu su, uz Cubismo, uključena još dva važna umetnika, Zvonimir Dusper i Ukrajinac Vitaly Osmachko, koji su radili na aranžmanima i koprodukciji. Produkcijski je sve ostalo u porodici, potpisuju je Krešimir Tomec i Hrvoje Rupčić, izbegavajući postojeće produkcijske šablone uokvirivši vlastiti prepoznatljiv i poseban stil.

Diskografija:
Cubismo (Aquarius Records, 1997)
Viva la Habana (Aquarius Records, 1998)
Radujte se narodi/Alegrate mi Pueblo (Aquarius Records, 1999)
Motivo Cubano (Aquarius Records, 2000)
Junglesalsa (Aquarius Records, 2002)
Amigos / Cubismo & World Stars United (Aquarius Records, 2003)

 

Članovi benda su:
Hrvoje Rupčić - konge
Maxim Estupinan Hurtado - vokal
Davor Križić - truba
Roman Reberšak - truba
Nenad Grahovac - trombon
Alan Bošnjak - trombon
Mario Igrec - gitara
Davor Dedić - klavir
Zdravko Tabain - bubnjevi
Krešimir Tomec - bas gitaraž
Mladen Hrvoje Ilić - bongosi, udaraljke