CELIA CRUZ (Selija Krus)

Sa plejera slušajte njenu energičnu numeru: La Jaibera

Selija Krus

Selija Krus, "Kraljica salse" ("Reina de la salsa"), rođena je u Havani 21. oktobra 1924., a preminula od moždanog tumora jula 2003. u svom domu u mestu Fort Lee, Nju Džersi (New Jersey, SAD). Želja joj je bila da bude sahranjena u Majamiju, gde živi najveća kubanska zajednica izvan Kube /zastava/. Bila je udata za trubača i muzičkog direktora Pedra Najta (Pedro Kniht). Dobitnik je brojnih nagrada: 20 zlatnih i srebrnih ploča, tri Gremi nagrade (Grammy), svoju zvezdu na Kineskom bulevaru u Holivudu, zvanje doktora honoris causa Univerziteta Jejl, Međunarodnog univerziteta Floride i Univerziteta u Majamiju (1999).

U početku je pevala u drugorazrednim salama na Kubi /zastava/, dok nije ušla u grupu La sonora matancera 1950. godine ( kada je tu grupu napustila solistkinja Mirta Silva) i u njoj je ostala do 1965. Te godine se udaje za trubača Pedra Najta. Pedesetih godina pevala je u brojnim meksičkim filmovima (Amorcito Corazon, Una Gallega en La Habana, Salon Mexico, Ole Cuba, Rincon criollo, kao i u američkom filmu Affair in Hvana). Godine 1957 putuje prvi put u SAD da preuzme nagradu za zlatnu i srebrnu ploču koje je snimila. Jula 1960. zajedno sa grupom La Sonora matancera seli se sa Kube /zastava/ u Meksiko /zastava/. Više se nije vraćala na rodno ostrvo, preuzevši američko državljanstvo.


'50-te
'70-te

Od 1961. živi u Njujorku. Nakon što je snimila ploću sa Titom Puenteom za Tico, sklapa ugovor sa njujorškom diskografskom kućom Fania, osnovanom radi okupljanja latino muzičara koji su živeli u Njujorku. U deceniji sedamdesetih priređuje mnoge koncerte po SAD i Latinskoj Americi, uz njen tipični poklič "Azucar" (šp. "Šećer"). Upravo je ta saradnja izvukla njenu karijeru početkom 70-ih kada je salsotekama zavladala bugalu pomama, bacivši 'pomodnu' senku na Seliju čije su numere u tom momentu izgledale naizgled staromodne i bile asocirale sa prethodnom generacijom.

Kriza koja je zahvatila salsu 80-ih nije uticala na uspon Selije. Njena saradnja sa muzičarima kao sto su Ruben Blades i Cheo Feliciano vraćaju u modu salsu i van latino granica i u Evropu. Tako je njen koncert za vreme karnevala na Tenerifeu 1987. privukao 250 hiljada posetilaca, što je u ono vreme bilo registrovano u Ginisovoj knjizi rekorda. Godine 1990. dobija nagradu Gremi za latino muziku za pesmu Ritmo en el corazon, sa majstorom kongerom Ray Barrettom, a 2002. ponovo dobija istu nagradu za najbolji album salse (La negra tiene tumbao). U novembru 1992. napušta diskografsku kuću Fania i sklapa ugovor sa RMM-BAT. Njen prvi solo LP Azucar negro (Crni šećer) na tržištu je 1993. godine.

Posle ploče Mi vida es cantar (špan. Moj život je pesma) 1998. napusta RMM-BAT i osniva vlastitu diskografsku kuću Azucar Production i iste godine objavljuje Duetos u kojima učestvuju, između ostalih: Caetano Veloso, Cheo Feliciano, Johnny Ventura i Emilio Aragon.

Operisana je 5. decembra 2002. i od tada obustavlja svoje koncerte.

U martu 2004. priređen joj je veliki omaž u Majamiju od strane umetničkog sveta. Ostavila je, zaista, neizbrisiv trag u latino muzici.

www.celiacruz.com

Autor:
Trivo Indjic