Carmen Miranda

Sa plejera njena numera: Bambu Bambu

Carmen MirandaPrva brazilska muzička zvezda koja je stekla svetsko priznanje; pevačica i glumica Carmen Miranda rođena je kao Maria do Carmo Miranda da Cunha 9. februara 1909 u Marco de Canavezes, Portugal, ali je od malih nogu podignuta u Rio de ženeiru, Brazil /Brazil/ gde se i zaljubila u lokalne zvukove. Nakon napuštanja škole, radila je u prodavnici gde joj je navika da peva na poslu privukla pažnju producenta sa lokalne radio stanice. Maltene preko noći, Miranda je postala jedna od atrakcija u klupskoj sceni Rija, a nakon potpisivanja ugovora sa RCA 1928. postala je zvezda sa masovnom popularnošću širom Brazila /Brazil/. Filmom je počela da se bavi sa A Voz do Carnaval 1933. Nastupajući u Casino da Urca u Riju 1939. Mirandu je primetio brodvejski impresario (agent posrednik) Lee Shubert koji ju je odmah odveo u Ameriku, gde je ubrzo debitovala na njegovom šou The Streets of Paris pre no što se uputila ka Holivudu naredne godine.

Karmen MirandaU godinama koje su usledile, Miranda je praktično postala otelotvorenje holivudske percepcije latino-američke kulture - od njene prve uloge kao zvezde Down Argentine Way pa nadalje, njen istrajni javni imidž ostao je onaj od jetke brazilske bombe, bivajući uvek odevena u neku vrstu voćne korpe-šešira sa kojim je pevala i plesala. Može se reći da je sama pomno radila na tom imidžu, koji danas važi za kemp ikonu, i od kojeg nije mogla da se odvoji tokom cele svoje filmske karijere. On je čak uticao na to da po povratku u Brazil /Brazil/ bude optužena da se suviše "amerikanizovala", što je kasnije urodilo pesmom Disseram Que Eu Voltei Americanizada, odnosno u prevodu: "Kažu kako sam se vratila amerikanizovana". Kako se kraj II svetskog rata bližio kraju, tržište laganih mjuzikla "limunadica" na kojima se zasnivala njena karijera počelo je da se osipa, pa je 1953 poslednji put nastupila na filmu sa Dean Martinom i Jerry Lewisom u Scared Stiff.

Nepotresena posebno, Miranda se fokusirala u sve većoj meri na nastupe u noćnim klubovima, takođe postajući gost u televezijiskim šou programima. Uprkos svim stereotipima sa kojima se sretala tokom svoje karijere, njeni nastupi su predstavljali velike korake u popularizaciji brazilske muzike, istovremeno krčeći put rastućoj pažnji ka latino kulturi. Ipak, patila je od teške depresije tokom finalnih godina svoje karijere, vrativši se u Brazil poslednji put 1954. Igrajuči zahtevnu tačku za epizodu TV šoua The Jimmy Durante Show, 4 avgusta 1955, Miranda je doživela srčani udar i nakon povratka u svoj stan na Beverli hilsu, umrla je sledećeg jutra sa samo 46 godina. Njeni ostaci su preneti u Brazil /Brazil/, gde je nacija neko vreme tugovala njenu smrt. Kasnije je u njenu čast osnovan muzej u Riju, a iste godine je snimljen veoma dobar dokumentarni film Carmen Miranda: Bananas Is My Business.

Par ilustrativnih spotova:
Do danas je ostala motiv popularnim umetnicima za kemp zafrkanciju u crtanim i anim. filmovima:
Sjajni Duško u imitaciji kemp figure K. Mirande
Duško Dugouško
Iz filma tim Burtona
iz filma Tim Burtona
crtać na Cartoon Networks
LatiNet logo
Poslednja izmena:
2016-07-02