Cal Tjader

Sa plejera iznad: Cal Tjader - Meditacao

Tjader
Cal

Priznati Latin Jazz muzičar, Kal Čader (1925-'82, Mizuri, SAD) jedan je od prvih velikih džezera koji su prihvatili latino. Legendarni vibrafonista, takođe priznat i kao bubnjar, perkusionista (bongosi, konga) ali i pijanista. Poseban lagani šmek obeležen je bogatom zaostavšinom (za Fantasy i Verve) i plodnim saradnjama. Bio je nesumnjivo najpoznatiji Latin Jazz bend-lider ne-latino porekla. Posedovao je jednu retkost za džezere '50-ih, umeo je da napravi kubanski aranžman za američke standardne pesme koje nisu poticale od Machita ili Tita Puentea.

Nakon studija u San Francisku, prvi deo karijere je pripadao mambo pomami (eng. mambo craze) 1950-ih. Prvo kao prateći muzičar, a 1954 osniva The Cal Tjader Modern Mambo Quintet i postaje lider, i taj period se smatra za jako plodnim.

Takođe mu se pripisuje uloga u stvaranju bebop scene San Franciska '50-ih i kul džeza sa Zapadne obale. Ostala je blistavo obeležena zajedničkim albumom saradnja iz 1958 sa legendarnim džez saksofonistom Sten Getzom (odgovornom za probijanje bossa nove sa Antonio Carlos Jobimom).

1980 je osvojio prestižnu Gremi nagaradu za album La Onda Va Bien. Dve godine kasnije za vreme turneje umire od infarkta. Mnogi vibrofonisti ga svrstavaju među velikane kao što su Lionel Hampton i Milt Jackson. Gitarista Carlos Santana ga je uvek imenovao za prethodnika.