Cachao Israel López

(1918 – 2008)

Sa plejera iznad: A gozar con mi conbo

Fotografija - Cachao, nastup
Nastup u Congaroom-u

Kontrabasista, muzičar i kompozitor Israel Cachao López, često nazivan prosto Cachao (rođen u Havani, glavnom gradu Kube /zastava/), dolazi iz muzičke familije (od kojih su mnogi bili baš basisti, poput njegovog sestrića Cachaita čiju takođe biografiju imamo na sajtu.) dao je veliki učinak u popularizaciji tadašnjeg modernog kubanskog zvuka zvanog mambo tokom 1950-ih.

Fotografija - Cachao, stariji
Šmeker

Već sa devet godina je sa bongosa prešao na kontrabas. U periodu od 1930-50 je uglavnom sa bratom Orestasom Lópezom učinio puno za pronalaženje novog kubanskog zvuka naglašavajući uticaje afro-ritmova. Oni su u kombinaciji sa klasičnim danzonom bili tranformirani u ono što će se kasnije nazivati mambom. 1957 je spontano napravio model džem sešna sa kolegama svirajući slobodnom improvizacijom do kasno u noć. Taj vid deskarge je postao standarni način živog izvođenja kubanskog latina do danas, povukavši sve najbolje i iz slobodarskog free duha izvođenja džeza začinjenog latino osećajem. Ovako je i nastao kapitalan album Descargas: Cuban Jam Sessions In Miniature koji važi za definiciju latin jazza.

Inače, u SAD je do te mere bio popularan da je dobio svoju zvezdu na bulevaru poznatih u Holividu u Los Anđelesu. Americi su ga proglašavali za "Pronalazača mamba" ili "Originalnim kraljem mamba. Bio je jedan najtraženijih basista u Njujorku, pri čemu je sa razlogom važio i za majstora deskarge (latino džem sešna), popularne i važne izvedbene forme do danas u raznim muzičkim žanrovima latino muzike.

1989 pukom srećom upoznaje obožavatelja poznatog glumca Andy Garcije, velikog ljubitelja latino muzike voljnog da ga pogura, koji je organizovao, izmežu ostalog tribut koncert 1992. u Majamiju i 2000 dokumentarni film Cachao: Como Su Ritmo No Hay Dos. 1994. izdaju Master Sessions, Vol. 1, koji mu je doneo Grammy nagradu u kategoriji Best Tropical Latin Performance.

Produkovao je albume praktično do kraja. Tako su tu pored ostalih i Ahoras Si (2004) i Descarga Cubana (2000).

Zvanična prez.: www.israelcachaolopez.com