Beth Carvalho

Sa plejera iznad njen najveći hit: Samba de arere

BethOva brazilska pevačica je rođena 1946 u siromašnoj radničkoj porodici, ali je srećom odgajana u srednjem staležu grada Gamboa, Brazil /Brazil/. Stoga su njena privrženost muzici, koju je pokazivala od malih nogu i talenat za pevanje, mogli da se potpomognu od strane okruženja, pa je već sa sedam je nastupala na nacionalnom radiju Nacional.

Studirala je muzičku teoriju u Escola Nacional de Música, gde je u univerzitetskim krugovima došla u kontakt sa rastućim bossa nova pokretom. Tako je njeno prvo izdanje bila numera upravo u ovom žanru: Por Quem Morrer De Amor.  Mada je napravila još snimaka sa sastavom Conjunto 3D i autorom Tibério Gasparom, više joj se dopala brdska varijanta sambe (samba-enredo).

Omot No PagodeNakon osvojene nagrade na 3. Festival Internacional da Cançao, snima prvi LP Andança na kojoj se našla kasnija MPB klasika koju su kasnije prepevale mnoge poznate pevačice čije biografije moćete naći na sajtu (Maria Bethânia, Elis Regina...) Veliki uspeh je postigla sa samba-enredo numerom Rio Grande Do Sul Na Festa Do Preto Forro naprevljenu za školu sambe Unidos de Sao Carlos. Otprilike od tada, njena karijera je uglavnom bila orijantisana na sambe, pogotovo one "sa brda" (siromašna predgrađa Rija - favele), čemu je doprinelo (i veoma je obradovalo) kada je čula kako njenu numeru Só Quero Ver izvode neke poznate rodas de samba. Za etiketu Tapecar snima albume: Canto Por Um Novo Dia sa numerom: Amor, Amor; saradjujući između ostalog i sa Martinho de Vilaom i Geraldo Vesparom, i posle LP Nos Botequins Da Vida (1977).

Prvi kao kompozitor takav uspeh postiže krajem '70-ih. Na trećem albumu De Pé No Chao uvodi (pored drugih) Jorge Aragao-a, i danas izuzetno aktivnog savremenika bossa nova zvuka, koji je sudelovao u stvaranju tj. snimanju Coisinha Do Pai, njenog najvećeg hita sa sledećeg albuma No Pagode (1979, slika levo) koji je snimljen u (svemirsku) Mars sondu Pathfinder.

U skorije vreme, počevši od druge polovine '80-ih i '90-ih snima nekoliko živih albuma, a 1999 opet dostiže visine sa hitom Samba De Arere, takođe sa živog CD-a Pagode De Mesa.

Omoti