Bebel Gilberto

- biografija -

Sa plejera numera: Sem Contençäo sa albuma Tanto Tempo

U toku svoje karijere, Bebel Gilberto je snimala materijale sa svetski poznatim muz. figurama kao što su: Kenny G, David Byrne, Amon Tobin, Smoke City, Thievery Corporation, Towa Tei, Caetano Veloso, Chico Buarque i Joao Gilberto.

BebelOva pevačica senzualnog glasa potiče iz poznate muzičke porodice. Pazite sad: otac joj je Joao Gilberto, majka pevačica Miúcha, a ujak Chico Buarque. Još kao mala je stalno pevala sa majkom i imala prilike da učestvuje u nekim mjuziklima. Već sa 7 godina je imala prvo snimanje na majkinom albumu, a sa 9 je nastupila (ni manje ni više) u Carnegie Hallu sa majkom i Stan Getzom. 1983 je podelila album sa pevačem Pedrinho Rodriguesom (Um Certo Geraldo Pereira, Funarte).

Učivši od malih nogu, od početka je mudro upravljala svojom karijerom i izbegla je pretenciozni "izlazak" kao solo pevačica. Prvo samostalno izdanje bio je EP Bebel Gilberto (Warner, 1986). Neke od pesama je napisala zajedno sa drugim brazilskim pop/rock umetnicima, od kojih je par prošlo sa izuzetnim uspehom.

Omot1991, Gilberto odlazi u rodni Njujork i počinje da svira u klubovima, i da pored drugih sarađuje sa David Byrneom (pevač Talking Heads i veliki ekspert za latino muziku) i Arto Lindsayom. Te godine učestvuje na albumu u čast pevačici Carmen Miranda zajedno sa Gal Costa, Naná Vasconcelos i Laurie Anderson. Njeno učešće na projektima sa ukusom brazilske bosa nove a usmerenim na savremeno dance tržište, kao što je svetski hit Technova sa DJ-em Towa Teiom (iz DeeeLite!), prošlo je veoma zapaženo. Takođe se pojavila na hitu vašingtonskih electro/world music majstora Thievery Corporation: Só Com Voce i na singlu Sem Contençao dueta Arling and Cameron.

Sve do kraja '90-ih živi u Engleskoj i '98 izvodi duet sa ocem Joao Gilbertom u Carnegie Hallu. Njen prvi solo album Tanto Tempo izlazi 2000 na etiketi Ziriguiboom i dobija sjajne kritike širom sveta.

Čak osvaja dve nominacije 2001 za Latin Grammy nagrade, u kategorijama Najbolji umetniki i Najbolji Música Popular Brasileira /MPB/ album. Album sa remiksima izlazi iste godine. Za svoj drugi album se ubrzo potom udružuje sa producentom Marius de Vriesem i on izlazi 2004.

B.G.