Baden Powell

Numera sa plejera iznad (nazvana po insturmentu): Bandeiro.

Baden Powell je od malih nogu bio muzičko čudo koje je docnije postala jedna od vodećih figura u brazilskoj pop muzici (MPB) i jedan od najvećih svetskih gitarista. Kao kompozitor i interpretator sambe i bosa nove, on je uneo eleganciju džeza i precisnost klasike u brazislku tradiciju, pri čemu ona nije gubila ni malo od svojih korena. Kako u Brazilu /Brazil/, tako i van njega, fenomenalno Powellovo sviranje uticalo je na mnoge kasnije umetnike.

BPRođen je kao Baden Powell de Aquino 6, avgusta 1937 u mestu Varre-e-Sai, Brazil /Brazil/. Sa 7 godina počinje da svira klasičnu gitaru. Sa 14 godina dobija diplomu konzervatorijuma u Riju, i već sledeće godine počinje sa profesionalnim angažmanom. Kompozitorski genij je već očigledan sa 20 godina i već je bio slavan. Važan uticaj na njegov muzički razvoj ostavio je njegov učitelj Jaime Florence, kao i pesnici Vinicius de Moraes i Paulo Cesar Pinheiro. Baden je sa tim pesnicima stvorio najvažnije pesme tog vremenskog perioda, koje danas spadaju u klasike.

BPNjegov album Tristeza On Guitar postigao je veliki međunarodni uspeh 1966. Sledeće '67 godine održao je koncert u Berliner Jazztage-u koji je dočekan sa velikim entuzijazmom u Nemačkoj, pa je od tog vremena veoma omiljen na tim prostorima. 1970 godine Baden Powell Quartet započinje prvu veliku turneju po Evropi i Japanu, koje naravno doživlajvaju uspeh.

Mnogobrojna izdanja pokazala su eksperimentalni i improvizatorski duh koji je znao da sebi svojstvenoj sintezi sambe i džez muzike doda barokne modulacije. U to vreme snima izuzetno kvalitetne numere koje su bile fuzija afro-brazilske i evropske muzičke kulture.

BPKao što je slučaj sa većinom starijih muzičara, '70-ih zapada u zdravstvenu krizu koja redukciono utiče kako na njegove javne nastupe, tako i na studijske sesije. 1983 se sa porodicom seli u Baden-Baden (ne mešati sa imenom) gde od tada miruje i posvećuje se muzičkoj edukaciji svoja dva sina. Ipak, kreativno nastavlja da živi sa solo nastupima po Evropi, ali takođe 1988 u Brazilu snima i album Rio das Valsas. Prirodno, na ovom albumu se jasno oseća zreliji interpretacijski izraz uz sjajnu muzičku atmosferu.

2000 obijavljuje jedan od svojih poslednjih albuma, Lembrancas, koji zaokružuje nasleđe ovog velikog majstora brazilske gitare. Baden Powell umire 26. septembra 2000 u Rio de Ženeiru.