Astrud Gilberto

- diva bosse -

Sa plejera (iznad): Astrud Gilberto - The Girl From Ipanema

Astrud GilbertoKarakterističan "medeni" glas iz brazilskog kros-over hita The Girl From Ipanema (koji upravo slušate!) pripada pevačici Astrud Gilberto i doneo joj je prethodno neslućeni uspeh (i debi u profesionalnom pevanju) koji je prerasao u dugotrajnu karijeru koja je rezultirala sa skoro tuce albuma za Verve i uspešnim nastupima sve do 1990-ih. Iako je Devojku iz Ipaneme snimila u studiju zahvaljujući svom mužu Žoau (Joao Gilberto), jednom od najslavnijih brazilskih umetnika XX veka, njen singularni, podrhtavajući glas i neskriveni naiveté dali su život pesmi odvevši je na top liste i uticao je na mnoge ljude u svetskoj pop sceni.

Rođena je 30 marta 1940 u Salvadoru, Bahia, Brazil /Brazil/, i još kao dete se doselila u Rio de ženeiro, gde nije imala nikakvo muzičko iskustvo sve do 1963, kada je sa svojim suprugom otišla u Njujork da snime materijal sa Stan Getzom. Getz je prethodno već snimio nekoliko albuma pod uticajem brazilskog ritma, a Verve ga je spojio sa kremom brazilske muzičke scene, Antonio Carlos Jobimom i sada sa Joao Gilbertom za svoj sledeći album. Producent Creed Taylor je hteo da smanji broj engleskih vokala zarad maksimalnog kros-over potencijala i, kako se ispostavilo, Astrud je bila jedina brazilka sa znanjem jezika. Nakon što je njen muž otpevao prvu strofu njegove i Jobimove kompozicije The Girl From Ipanema, Astrud je otpevala ustručavajuću drugu strofu na engleskom sa jakim akcentom.

Astrud GilbertoNa rezultirajućem LP-ju nije čak ni pomenuta, a slavu je napokon postigla godinu dana kasnije, kada je The Girl From Ipanema ušla među prvih pet sredinom 1964. Taj album je posta najprodavaniji džez album do tada i proslavio je Astrud širom Amerike. Još pre isteka godine, Verve je odgovorio na taj uspeh izdavši Getz Au Go Go, na kome je bio živi snimak Getza sa kasnije dodatim Gilbertinim vokalima. Njen prvi pravi solo album: The Astrud Gilberto Album, ugledao je svetlo dana u maju 1965. I pored činjenice da je zamalo promašio Top 40 listu, spoj brazilskih klasika i standardnih balada pokazao se jako zaraznim za publiku koja je volela laganu muziku.

Iako se nikada nije vratila na top liste u SAD, Verve je pokazao puno razumevanja za karijeru Astrud, uparivši je sa aranžerom Gil Evansom na snimanju albuma Look to the Rainbow 1966 i sa brazilskim organistom / aranžerom Walter Wanderleyem na sanovitom A Certain Smile, a Certain Sadness, izdanom kasnije iste godine. Tokom naredne dve decenije, ostala je velika pop zvezda u Brazilu /Brazil/, ali je u SAD lagano nestala nakon svog poslednjeg albuma snimljenog 1969 za Verve. 1971 je snimila prilično usamljeni album za CTI (sa Stanley Turrentineom) ali je u SAD ostala potpuno zaboravljena sve do 1984 kada je Girl From Ipanema opet došla na top liste u Britaniji zahvaljujući neo-bossa ludilu. Dobila je prava na svetsku distribuciju za Astrud Gilberto Plus the James Last Orchestra iz 1987.

Neki albumi Astrud Gilbeto