Arsenio Rodriguez

Numera sa plejera: Dumbadanza

Arsenio R.U pitanju je jedna od muzičkih kubanskih /Kuba/ veličina koja je bila višestrani umetnik. On je ujedno bio perkusionista, kompozitor, tresero (svirač kubanske tres gitare) i inovativni bendlider kojij je bukvalno izmenio kubansku latino-plesnu muziku i utro put onome što će se kasnije zvati salsa. smatra se za oca conjunto instrumentalne postavke koji je za svoje vreme bio nešto sasvim novo, i to zbog uvođenja konga bubnjeva. Naime, oni su u to vreme posmatrani kao krajnje prosti afrički elementi. Početkom 40-ih je uveo sinkope u son koje su najavile novi zvuk kršten (od strane Orestas Lopeza par godina pre) imenom mambo. Mnoge njegove numere su postali latino standardi sa naglašenom afro-kubanskom crtom.

Kao dete siromašnih potomaka kongolskih robova, rođen je 30. avgusta 1911 u selu Guira de Macurije u zapadnoj Kubanskoj /Kuba/ provinciji Mantanzas. Njegova privrženost i osećaj za muziku je na alost bila najvećim delom posledica nesrećnog slučaja koje ga je oslepelo još kao dečaka. Tako je već u tim godinama počeo da svira na raznim instrumentima, zavolevši najviše (na početku pomenutu) šestožičanu gitaru.

Conjunto A. Rodrigueza30-ih godina prošlog veka, najrasprostranjeniji vid son orkestra bio je septeto (truba, gitara, tres, bongosi, kontrabas, marakas, klave, dva-tri vokala) Standardni zvuk klasičnog sona bitno je unapređen i modernizovan početkom 40-ih od strane Rodrigueza uvođenjem kongi, klavira i višestrukih truba. Ta tyv. conjunto instrumentalna postavka je došla zajedno sa stilom son montuno, gde je montuno vid vokalne sekcije u kojoj vodeći vokal peva preko refrena koji ponavljaju prateći vokali. Bitno je pomenuti da je conjunto izvedba uključila i afro-kubanski ruralni stll guaguanco. Pod uticajem džeza, takođe su učestale i solaže trube, tresa i klavira. Pored Perez Pradoa i Antonio Arcanoa, i Arsenio Rodriguez se smatra rodonačenlikom mambo ritma. Sve iznad pomenuto je zapravo njihova zasluga, a conjunto, mambo, son montuno su postali esencijalno gorivo za dalji razvoj kompletne kubanske popularne muzike koja će par decenija kasnije izroditi salsom.

Diskografija: A. rodriguezBurne 40-te godine XX veka bile su klasični period u istoriji son muzike. Tada su snimljene mnoge najznačajnije Rodriguezove kompozicije A Belen le Toca Ahora, La Yuca de Catalina, Juventud Amaliana i poznati bolero La Vida es un Sueno.

1953 se seli u Njujork, ostavljajući conjunto za sobom, i gde snima album Sabroso y Caliente u kome je dodao flaute i timbale u svoju conjunto postavku. Zapravo, on je stalno sve do kraja karijere eksperimentisao sa raznim instrumentacijama, što više puta uzrokovalo dodacanjem saksofona u bend. Takođe snima Primitivo i pojavljuje se na izdanju Palo Congo (Blue Note) sa svojom braćom.

Ranih '50-ih snima Quindembo/AfroMagic (Epic), inovativni album na kome je pevao i napisao sve numere. Taj period i stvaralaštvu je obeležila mešavina sona, džeza i afro-kubanskih religioznih elemenata, koju je on nazvao Quindembo (bućkuriš na kongolskom). Otprilike u to vreme je izdao još dva bitna albuma u conjunto stilu: Arsenio Rodriguez y Su Conjunto, Vol. I. i Vol. II. Većinu izdanja u tom periodu snimio je za etiketu Tumbao.

Poslednji album snimio je 1968 za Tico, sa nazivom Arsenio Dice. Par godina kasnije, tačnije 30. decembra 1970. Rodriguez, popularno zvani El Ciego Maravilloso, umire od upale pluća u bolnici u Los Andjelesu, SAD. Ovaj nesumnjivo ogroman lik i jedan od kumova savremene kubanske muzike, igrao je odlučujuću ulogu u tipico pokretu '60-ih i '70-ih godina i uticao je kasnije na smele salsa kompozitore kao što su Willie Colon.