PLENA
  MUZIKA

Poslušajte numeru sa plejera: Cortijo - Bájaro Chogüi

Važan pravac rasprostranjen u priobalnim oblastima Portorika /Portoriko/. Nalik nekim drugim stilovima pesme tj. muzike (corrido u Meksiku /Portoriko/, romance u Španiji, bloco Afro u Brazilu ili calypso u Trinidadu i Tobagu /Portoriko/), ovaj pravac je blisko povezan sa načinom života običnih ljudi i njihovom, nažalost često bolnom, svakodnevnicom. U Pleni se oni opisuju narativnim tekstovima pesama; naracija je često šaljiva i ironična (vidi ispod).

Plena
Izvedba slična Bombi

Tačno i precizno poreklo ove muzike nije poznato, ali se u narodu smatra da je nastala u gradu Ponce na južnoj obali ostrvskog Portorika. Međutim, dok to važi za ples, muzički koreni sežu decenijama dalje, sve do druge polovine XIX veka, naravno iz afričke muzike i plesa. Početkom XX veka, plena je postala popularna u ropskoj i seljačkoj populaciji. U drugoj polovini XX veka, plena se zajedno sa stanovništvom polako selila u gradove i dobila svoju urbanu formu. Ta evolucija je uključila duvačke instrumente u komplikovanije ritmove nadograđene na svojstvene soneose. Moderne plene, inspirisane regeom, izvode se veoma intenzivnim tempom.

Najkarakterističniji element plene jesu tekstovi u kojima pevači na satiričan i komičan način citiraju lokalne političare ili komentarišu svakodnevne događaje, dobre ili loše, značajne ili beznačajne. Tako je ovaj muzički izraz postao vitalni deo kulturnog izraza zajednice i kanal komunikacije. Poput drugih karipskih antifona (montuno i sl.) i u pleni postoji vodeći glas i hor koji mu se odaziva i koji se sastoji od ne više od dva pevača od kojih jedan može pevati za oktavu više - tzv. "requintar".

Kompletna plena instrumentacija podrazumeva tri panderete različitih veličina, mada mogu biti i dve. Tu su takođe bubnjevi: prateći seguidora i vodeći requinto, i obavezno zatim guiro. Tu još mogu, ali ne moraju, biti: cuatro, gitara, conga bubanj ili jedna maraca. U alternativnim postavkama plena ansambla mogu biti još neki instrumenti.

 
 
  PLES
Za razliku od bombe, koja se ne izvodi bez plesača i u kojoj je ples važniji od teksta i muzike, u pleni ples nije imperativ pa se uglavnom izvodi bez plesa. Koreografija je jednostavna sa parovima koji plešu zajedno, mada je poznato da su u originalu bili razdvojeni. Bubanjari plene "ne vode dijalog" sa plesačima kao što se to radi u bombi, ali izvode solaže.
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Manuel A Jiménez, Ismael Rivera, Rafael Cortijo.
 
povratak na pravce