MAMBO
  MUZIKA

Slušate numeru: Tito Puente - Tumba Tin Tin

Ovaj afro-kubanski muzički i plesni žanr bio je vrlo popularan tokom 1940-ih i postao je deo big-bend zvuka 1950-ih. Izvodio ga je kubaski conjunto, koji se sastojao iz ansambla vokalnih, trubačkih i ritmičkih sekcija. Ritmička sekcija je obično sadržala bas, konge, timbala (talambas) ili kravljag zvona (cowbell). Ritmički sadržaj Mamba varirao je od instrumenta do instrumenta, ali svaka osma nota dobila bi udarac ali ne i akcenat. Mambo ritam varira od umerenog do rapidnog tempa, pri čemu je muzika posebno pogodna za limene instrumente i 'pisak rifove' u toku plesne muzike. Zanimljivo je što ima dosta međunarodno istaknutih muzičara koji su bili proglašavani za ili makar nazivani Kraljivema mamba (eng. Mambo Kings). Dobar deo njih smo pokrili biografijama.Tako su pored ostalih tu i: Tito Puente, Cachao Israel Lopez, Perez Prado, itd.

U okviru sekcije Galerije- > Tekst -> Članci imate prevedeni tekst o istoriji mamba Mambo manija.

Mambo je nadahnujuć, dinamičan, melodičan, veseo, živahan, ritmičan... To su svakako znali i oni koji su mu kumovali, kao što je Perez Prado (video ispod levo) i prateći orkestar i par fenomenalnih plesača glumaca, koji svoj pristup ritmu realizuju kako kroz potpuno stapanje pokreta sa ritmom, tako i kroz nehajni i lakomni karakter iznenađujuće banalne plesne gegove. Mambo kao inspiracija i prizvuk opstaje i danas, za šta je (video desno) odličan dokaz remiks neponovljivih Club Des Balugas Mambo klasike od Dean Martina Mambo Italiano.
Perez Prado - Que Rico Es El Mambo Club Des Belugas - Mambo Italiano (Dean Martin Remix)
 
 
  PLES

Kažu da je Salsa nastala ubrzavanjem Mambo plesa, a on da je nastao ubrzavanjem Rumbe. Prosto, ritmovi su vremenom evoluirali, estetski i dinamički, potpomognuti masovnim medijima i izazvanom masovnom pomamom. Ples je bio izrazito veseo, dinamičan i vuče partnere na okret. Salonski mambo danas u poređenju sa drugim latino plesovima izgleda malo usporeno i ponavljajuće. Ali upravo te odlike su sa druge strane glavna prednost, jer je zbog njih mambo mnogim vrsnim plesačima bio prvi ples u koem su se opustilii ne moravši da misle puno o redosledu koraka i brojanju.

Ipak, detaljni tekst o ovom plesu i muzici bi najradije primili od budućih saradnika. Imate li vi neki materijal i želju da nam se prodružite - postanite saradnik LatiNeta

 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Cachao, Bobby Capo, Cesta All Stars, Celia Cruz, Xavier Cugat, Grupo Matanza, Orestes "Macho" Lopez, Machito, Noro Morales, Beny Moré, Pérez Prado, Tito Puente, Ricardo Ray, Mon Rivera, Tito Rodriguez, Miguelito Valdés, Maria Victoria...
 
povratak na pravce