BEGUINE
  MUZIKA

Sa plejera ide izvođenje: Frank Sinatra - Begin The Beguine

Begine osvaja Pariz '920-ihKroz dugu istoriju Begin-a (Beguine ili ponekad Biguine), dominantni zvuk je dolazio od strane klarineta i trombona (u solo i duet varijantama) i danas se još uvek može čuti uzduž i popreko celog muzičkog miljea Antilskog arhipelaga, od najtradicionalnije muzike do ere kadenci ili pop zvuka današnjeg Zouk-a. Dok muz. fraze često podsećaju na Nju Orleans džeza, celokupni osećaj zvuka je vrlo karipski.
Žanr doživljava popularnost 1930-ih širivši originalno decenijama se sa Guadalupea i Martiniquea, gde je zapravo na Kreolskom jeziku "begine" ženski oblik reči "Belac".

Da Cole Porter na svom Jubilee (1935) nije komponovao "Begin the Beguine", teško da bi ovaj ples dopreo van Kariba. Artie Shaw sa orkestrom je dostigao vrhove top listi sa proširenom Swing verzijom 1938. Zatim su u mjuziklu MGM-a Broadway Melody Fred Astaire i Eleanor Powell plesali uz numeru "Begin the Beguine", nakon koje su je obradili svi veliki big-bendovi (Harry James, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Glenn Miller). To obijašnjava ogromnu popularnost Beginea i u Evropi, a pogotovo u pomodnom Parizu. Dotična numera je postala takav klasik da je čak prešla i na druge medijume, pa je slikar Max Beckmann adaptirao njen naslov za njegovu sliku iz 1946 (danas izloženu u University of Michigan Museum of Art), koja je više u razigranom duhu džezerske Charlie Parkerove varijante. Verzije velikana Frank Sinatra i Ella Fitzgerald su standardi po kojima se mere sve nove interpretacije.

Deonica begine videa na bubnju

Savremena muzika koja koristi Beguine za osnovu, čak i kad zalazi u domen modernog džeza, naziva se beguine moderne. Predstavnici su: Fal Frett, Michel Godzom i Max Ransay. Klasična antilska karnevalska muzika je ubrzana verzija Begine ritma, prozvana Beguine vide. Neki od predstavnika ove karnevalska verzije muzike su: Djo Dezormo, Plastic System Band i Soukoue Ko Ou.

 
 
  PLES
Ples liči na rumbu (4/4), lagan i bliski ples sa radom kukova. Jer je i nastao u XIX veku kao lagana kombinacija afro-latino folk ritmova i sa koracima i pokretima francuskog salonskog plesa. Ritam smenjuje brze i spore korake identično valceru. Partneri lagano prate tok plesa, sa povijenim kolenima i pokretnim kukovima.
 
 
  UTICAJNI UMETNICI
Alphonso et Son Orchestre Antillais
 
povratak na pravce