<!-- function MM_preloadImages() { //v3.0 var d=document; if(d.images){ if(!d.MM_p) d.MM_p=new Array(); var i,j=d.MM_p.length,a=MM_preloadImages.arguments; for(i=0; i<a.length; i++) if (a[i].indexOf("#")!=0){ d.MM_p[j]=new Image; d.MM_p[j++].src=a[i];}} } function MM_swapImgRestore() { //v3.0 var i,x,a=document.MM_sr; for(i=0;a&&i<a.length&&(x=a[i])&&x.oSrc;i++) x.src=x.oSrc; } function MM_findObj(n, d) { //v4.01 var p,i,x; if(!d) d=document; if((p=n.indexOf("?"))>0&&parent.frames.length) { d=parent.frames[n.substring(p+1)].document; n=n.substring(0,p);} if(!(x=d[n])&&d.all) x=d.all[n]; for (i=0;!x&&i<d.forms.length;i++) x=d.forms[i][n]; for(i=0;!x&&d.layers&&i<d.layers.length;i++) x=MM_findObj(n,d.layers[i].document); if(!x && d.getElementById) x=d.getElementById(n); return x; } function MM_swapImage() { //v3.0 var i,j=0,x,a=MM_swapImage.arguments; document.MM_sr=new Array; for(i=0;i<(a.length-2);i+=3) if ((x=MM_findObj(a[i]))!=null){document.MM_sr[j++]=x; if(!x.oSrc) x.oSrc=x.src; x.src=a[i+2];} } //-->
Latino muzika
eng. jezik jezik

Etnogeografski, latino-američka muzika je (globalno) najkomplikovanija!

DNotni prikaz famoznog Son klave paternaobrodošli na strane posvećene našoj velikoj ljubavi - muzici tako poznatoj među ljudima, ali na žalost najčešće površno. Namera autora sajta je upravo da približi ovaj kompleksan fenomen svim ljubiteljima latino muzike i plesa. Napori da ovaj sajt zaživi su proizvod jedne zaljubljenosti, i nakon nje, intenzivne posvećenosti karakteristične za sve moje "hobije". Uživajte u životu i kvalitetno iskoristite vaše slobodno vreme! Prošunjajte se po ovom našem (i vašem! - prosto nam se pridružite na soc. sistemima) sajtu istražujući omiljene teme! (Napomena: korisnici sa mobilnih aparata su za sada lišeni Flash sadržaja tj. prateće muzike - najbitnije u segmentima Pravci i Autori gde sadržaj prate odg. numere)

Par misli o latino-američkoj muzici generalno. Momenat je da se ukaže da je fenomen latino muzike jedinstvena kulturološka fuzija globalnih razmera: uticaji sa sve četiri strane sveta spojili su se tamo, u Latinskoj - pogotovo Južnoj - Americi. Za neupućene, Latinska Amerika podrazumeva sve zemlje sa govornih područja latinskog porekla, mahom španskog i portugalskog. Ukratko rečeno, na delu je posledica savremenog civilizacijskog fenomena poznatog kao...

globalni multikulturalizam

Latino je kod nas sveobuhvatni i apstraktni termin za veliki broj različitih žanrova i stilova iz raznih regiona i zemalja u Latinskoj Americi. Na engleskom se izraz Latino odnosi na pripadnika hispanjo populacije, dok je to na engleskom latin. Pod punim nazivom Latin American music se najčešće podrazumeva Latino Pop – komercijalna, plesno (eng. dance music) bazirana i popularno orijentisana muzika, najčešće pevana na španskom i portugalskom jeziku. Globalno rasprostranjena anglofonika je u drugom planu, i ne zaboravimo sasvim nasuprot njemu opskurni kreolski jezik - (mešavina kolonijalnih jezika). Na LatiNetu ne pravimo izuzetke i sagledavamo latino-američku muziku u najširem smislu. Pa uz salsu i mambo obuhvatamo house i rege. Radimo na tome da budemo sveobuhvatni ne samo stilski, već i vremenski, pa ćete uz klasične i folk pravce, naći elektro-bosu i kumbija-dab.
Ukratko, kao muzički žanr latino podrazumeva i obuhvata ogroman spektar muzičkih pravaca vrlo širokog stilskog i geografsko-istorijsko nametnutog dijapazona. Od sporih i blagih melodija, preko autorskih kant numera, pa do čisto perkusivno ritmičkih stilova.

"Ramba" i "Sunba"

Gitarista sa Kariba

Dotični region je slobalno štaviše najkomplikovaniji etno-geografski, time i kuturološki, podrazumevajući dakle i muziku.

Latinska Amerika je najpoznatija po muzičkim i plesnim pravcima salsa i samba, potomcima rumbe i mamba (koji su opet nastali mešanjem i stilskom modernizacijom niza različitih žamrova). Latino generalno prate slojevi perkusije, energične duvačke deonice i 'zarazni' ritmovi sa realtivno prostim melodijama. Sa druge strane muzičkog spektra iz Brazila /O Brazilu/ nam dolazi i bossa nova (bosanova) — lagani i opušteni žanr nastao spajanjem afro-ritmičke plesne muzike i laganog 'kul' džeza. Sa izuzetcima poput tehano i mariači stilova, čije su osnove folk i pop, sve pravce latino muzike odlikuje izrazit ritam (afro-nasleđe koje su donele nepregledne, vekovima dovođene mase robova). Ritmika je posledica arhetipske srodnosti duše sa paganskom (ritualnom) muzikom.

Stilsko-vremenske lavirinte sa kojima se suočava svaki kulturološki istraživač je teško zamisliti. Ilustrujmo samo sada ovo zanimljivom činjenicom da su među klicama rege muzike (Jamajka /O Brazilu/), pored ska latino pravci zvani kalipso i mento. Tako gledajući iz LatiNet perspektive i rege je latino-američka muzika, iako jezički, istorijski i kulturološki pripada anglo svetu.

Mada autor voli da kaže kako popularni latino ima dva izvora - dva srca koja kucaju zasebnim ritmovima: Kubu /O Brazilu/ sa Karibima i Brazil /O Brazilu/, stvari nisu tako jednostavne. Postoji još puno autentičnih sfera kao što su muzika Anda (videti Vodič), pomenuta Jamajka /O Jamajci/ (rege) ili Argentina /Argentina/ (tango). Razvrstavanje se može izvesti u više kategorija, ujedno i da uputi na neke od sadržaja sajta i odgovori na pitanje: Kuda dalje?

Geografski
vidi:
Regionalni vodič kroz latino

Vodič kroz države
Vodič kroz muziku Anda
Latino scena u Srbiji
Latino muzika u regionu (CRO, SLO, BiH, MAK)

Žanrovski (stilski)
vidi:
Stranu sa preko 50 pravaca
(žanrova, ritmova i stilova)
Biografije poznatih muzičara

Vremenski (hronološki)
vidi:
latino vremenska skala
Moderna latino produkcija

Razno
vidi:
Vodič kroz instrumente
Latino DJ-evi u Srbiji
'Skinite' neku od naših LatEEno MP3 kompilacija

Linkovi (segment LatiNet)

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2017-05-21