Latino ples u Srbiji

 

USalsa! prkos raznim istorijskim i geografskim uticajima i rezultirajućim kulturnim diverzitetom, i na Balkanu je plesna kultura danas rasprostranjena. Latino plesovi na čelu sa salsom, doprineli su njenom procvatu poslednjih deceniju i po. U Srbiji je u poređenju sa susedima na zapadu, nedovoljno zastupljena. Na sajtu ćete naći puno relevantnih informacija, ali smo do sada sakupili generalno malo referenci na zadatu temu. U potrazi smo za saradnikom na temu plesa, koji će se zabavljati tematikom sportskog i društvenog latino plesa u Srbiji (pre svega u većim gradovima; i u celom regionu, jer se kotiramo solidno na Google-u na ove ključne reči, pa imamo pristup široj publici). Jednom smo od ljubaznog posetioca dobili informaciju da postoji knjiga Od trokinga do tvista, Igranke u Beogradu 1945 - 1963, Ivana Lučić Todosić, Etnološka biblioteka 2002, koja se očigledno kroz osrvt na procvat plesa bavi datom temom.

Za razliku od Hrvatske i Slovenije, gde je ovaj fenomen popularniji i (kulturno) rasprostranjeniji malo duže; plesna scena u Sbiji, Bosni i Crnoj Gori - pogotovo Salsa scena - zaživela je oko 2000. No, sigurni smo da će biti sve više: klubova, škola, večeri, samih plesača i uvek novih trendova (koji su pokazatelji svake "žive" scene).

Sajt LatiNet je dobrim delom namenjen upravo ljubiteljima plesa i uopšte ljudi upletenih u scenu koji žele da se i muzički informišu o ovoj generalno lepoj tematici. Zapravo, rasprostranjena neinformisanost i rezultirajuća blaziranost (poslednjih godina na našu veliku žalost i antagonizma!) na domaćoj sceni, je na početku dovela do ideje za edukativni sajt. Kada je autor, vođen sopstvenom voljom i interesovanjem za muziku i dotadašnjim iskustvom u istraživačkom radu, posvetio svoje slobodno vreme ovome. Naravno, latino muzika je sama po sebi suštinski vezana za ples. Skoro svaki pravac (videti segment: Pravci) latino muzike prati i posvećeni plesni stil.

Zalažemo se za širenje plesne kulture uopšte, pogotovo latino plesova koji se obično uče kod nas (samba, ćaćaća, salsa, tango, rumba, mambo, od skora i baćata, regeton, zouk, itd.) Također gledamo da održavamo ažurnim spisak 80-ak plesnih škola u kojima se uče latino plesovi u Srbiji (i Crnoj Gori). I što je često važnije: plesnih večeri u Beogradu (za druge gradove i škole nam javite!), sve sa dostupnim pratećim podacima. Možete videti i spisak domaćih latino DJ-eva, koje možete kontaktirati ako vam je potrebna probrana muzika.

Vezano za plesni segment imate sledeće celine:

Plesne škole
Srbija (i Crna Gora)
Plesne večeri
(Beograd / Novi Sad)
Generalne informacije
o plesu
LatiNet logo
Poslednja izmena:
2015-10-18