Duh i energija Brazila

Duh i energija Brazila na Adi Ciganliji

fotka
Festival Brazilske kulture (Ada Ciganlija; nov 2014) Foto: Z. Kršljanin

Egzotične sportske veštine, zavodljivi plesovi ali pre svega duh i energija Brazila /zastava/ obeležili su novembarsko subotnje veče na Adi Ciganliji. Ritmove i običaje ove latinoameričke zemlje u salonima "Poršea" na Adi doneli su sportski i plesni treneri i predavači, ali i brojni posetioci Festivala brazilske kulture koji je organizovao istoimeni centar iz Beograda.

Muzički i sportski sladokusci i ljubitelji plesa, učestvujući u raznovrsnim programima, prve večeri vikenda uživali su u imaginarnom putovanju kroz Brazil /zastava/.

Posetioci različitih generacija, trenirajući sa majtorima kapuere i (brazilske) džiu džice, pokušali su da skinu svaki njihov pokret i da što pre ovladaju ovim veštinama. Ništa manje nisu bili uporni ni zaljubljenici u na daleko poznate vatrene plesove sa ovog kontinnta. Nisu štedeli noge ni kukove jer im je jedini cilj bilo da brzo ovladaju brzim i zavodljivim pokretima sambe, freva, fora i drugih igara.

– Radionice su bile interaktivne, svi su učestvvali u radu. Sa njima su radili majstori koji su vrlo cenjeni u svetu. Na primer, tu je bio majstor ('meštre') Grinčo koji je osnivač jedne od najvećih kapuera grupa, odnosno grupe koja je pokrenula modernu kapueru, kao i majstor Ze Radiola koji je u ovoj veštini stvorio dvadeset sampiona u svetu – slikovito je obijasnio Milan Gočmanac, direktor Centra brazilske kulture.

Kao i prethodne tri večeri festivala duh karnevalskog Brazila /zastava/ doneli su i muzičari i igrači sambe koji su nastupili u klubu Molokini. (Vidi: Vodič kroz karnevale)

Festival brazislke kulture završava se večeras, a posetioci će i poslednji dan moći da užvaju u brazislkim običajima i da se upoznaju sa egzotičnim plesovima i sportskim veštinama ove zemlje.

– U protekla tri dana videli smo 25 brazilaca koji su vrhunski predavači kapuere, džiu džice i raznih vrsta plesova. Planiramo da sledeće godine u isto vreme napravimo Nedelju brazilske kulture i da tada dovedemo još više Brazilaca, oko 40 njihkako bi Beograđani imali prilike da još više uživaju u energiji ove zemlje – naveo je Gočmanac.


Politika,

LatiNet logo
Poslednja izmena:
2015-10-18