Festival "Havana en Belgrado"

Zvuci i ritmovi Havane u Beogradu

Festival kubanske muzike i plesa počinje večeras žurkom pred sutrašnje svečano otvaranje u SKC-u

Treću godinu zaredom umetnici iz Havane (Kuba /zastava/) dolaze u Beograd da kroz muziku i ples predstave svoju kulturu. I ovog novembra, sada već tradicionalno, mnogi posetioci, kako iz zemlje tako i iz inostranstva, moći će da uživaju u nastupima mnogobrojnih umetnika, ali i da učestvuju u plesnim radionicama.

U okviru festivala kubanske muzike i plesa "Havana en Belgrado", večeras će u "Tetro 78" biti organizovano zagrevanje - žurka, pred sutrašnje svečano otvaranje u Studenskom kulturnom centru.

Subota je rezervisana za koncert jedne od najbojih regeton grupa F Clan.

– Fredi Klan, jedan od članova grupe, već treću godinu dolazi u Beograd a, evo, sada dolazi sa celom grupom - napominje Jelena Janković, predstavnik za medije ovog festivala.

Prema njenim rečima, festival je postao vrlo popularan i interesovanje je veliko pa u Beograd posetioci, ljubitelji kubanske muzike i plesa, ne samo iz regiona već i inostranstva jer je ovaj festival jedinstven.

– Ovo je jedinstvena prilika jer to nije salsa kongres već festival na kojem učestvuju umetnici sa Kube /zastava/. I daleko je jeftinije da dođu kod nas. Samo je poznatiji Kubamemučo festival, ali i on se za razliku od našeg koji je uvek u Beogradu, i to uvek u novembru, svake godine seli iz zemlje u zemlju - kaže Jelena Janković.

Tokom vikenda biće organizovane radionice salse, rumbe, orišasa i regetona koje će voditi svetski poznati plesači: Đoanis Tamađo, Teresa Kastaneda, Fredi Garsija Batista, Đeni Molinet, Ismaraj Čakon, Anijer Sančez Sandoval, Horhe Luis Garmendija, Emelito Erera, Solanhel Fernandez, Saul Perez, Jaima Ferera Vađant, Đomar Amador Morehon, Herardo de Armas Sarija i Tomas Himeno.

– Prethodnih godina imali smo i veliki broj plesača iz inostranstva, a za ovu je najavljen dolazak posetilaca iz Velike Britanije, Poljske, Nemačke, Italije, Švedske, Švajcarske, Norveške, Austrije, Rusije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ujed. Arapskih Emirata, Australije i svih bivših jugoslovenskih republika. Mnogo njih dolazi po treći put - ističe naša sagovornica.

Osim večerašnje žurke koja počinje u 21 sat, svi koncerti u SKC-u počinju u 22 sata, dok se radionice održavaju u prepodnevnim terminima, od 10 sati.


Politika,