Nije Brazil samo fudbal

Centar brazilske kulture radi pet godina u Srbiji, a pažnju poklanjamo obrazovanju mladih, kaže Marselo Santos

Veliki ljudi - veliko srce.
Centar brazilske kulture (CBK) koji već nekoliko godina radi u Beogradu, organizovaće danas u zgradi BIGZ-a humanitarnu akciju Zajedno za Srbiju za pomoć ljudima pogođenim poplavama. Najveću krivicu za rad CBK, snosi Marselo Santos da Silva, u kapueri poznatiji kao Kontra Meštre Pulmao.

Marselo Santos

– Došao sam 2007. godine, a već sledeće smo krenuli sa kapuerom. Već pet godina radi i CBK, u kojem može da se nauči i brazilski džiju džicu, samba, pa i portugalski jezik - kaže Meštre za Kurir.
Čovek koji živi na relaciji Beograd - Rio de Ženeiro obijašnjava svoju misiju u Srbiji:
– Oduvek želim da proširim našu kulturu. Već dva puta smo organizovali nedeljubrazilske kulture, a za novembar spremamo i treću. Plan je da se okupi elita iz svih polja brazilske kulture.

Da Silva nam obijašnjava da je samba koja se uči u CBK prava brazilska samba, odnosno da se i tu vodi računa o kulturi njegove domovine. Posebna pažnja se poklanja i najmlađima, koji se uče pravim životnim vrednostima.

– Devojka koja drži sambu nekoliko puta je po šest meseci bila u Brazilu kako bi na licu mesta naučila autentiični ples, pravu sambu.

G. F.
Preuzeto iz Kurira
(1. 6. 2014)