Zbogom, Tito Puente!

Povodom smrti jednog od najvećih portorikanskih muzičara u NY, začetika mamba i salse

Portorikanski muzičar, kompozitor i jedan od tvoraca latin-džeza Tito Puente umro je u četvrtak (01.06.2000) u Njujorku, u 78. godini. Slavu je stekao izvođenjem mambo muzike 50-tih godina, a narednih pet decenija dao je veliki doprinos krucijalnom spajanju džeza i latino muzike. Puente, poznat kao 'Kralj mamba' i 'Sultan salse', dao je velike zasluge u širenju popularnosti velikih latino-bendova (i muzike, koja danas pored mnogih drugih pravaca uklj. i salsu) u svetu. Bio je svirač na udaraljkama (pogotovo timbales), vođa benda (bend-lider), kompozitor i aranžer. Tokom 60 godina bavljenja muzikom, snimio je više od 100 albuma! Petu nagradu GREMI dobio je u februaru 2000. za najbolju tradicionalnu pesmu sa tropskim zvukom latino-muzičara, za numeru Mambo Birdland. Za nagradu GREMI je nominovan deset puta.

Čak i poslednjih godina, Puente je imao na stotine nastupa godišnje, a putovao je po Evropi, Japanu i SAD.
U šali je govorio da je profitirao od talenta Karlosa Santane, među čijim je hitovima i Puenteova numera Oye Como Va. "Svaki put kada odsvira Oye Como Va, ja dobijem ček sa visokim iznosom", šalio se Puente.

"Uzbuđenje koje donose ritam i udarci bubnja ljude čini srećnim", izjavio je 1997. godine u jednom intervjuu.
"Naš cilj je da svoja osećanja prenesemo ljudima, tako da i oni uživaju u njima. To nije muzika za sahrane", dodao je on.
Iste godine, muzička kuća RMM Records izdala je trostruki CD, kompilaciju sa 50 pesama koje je Puente snimio tokom prethodnih 50 godina. Naziv izdanja je 50 Years of Swing.

Njegov izum je bio centralno mesto na bini

Najstariji sin roditelja Portorikanaca /zastava/, Tito Puente rođen je kao Ernest Entoni Puente Mlađi 20. aprila 1923. godine u Njujorku. Njegov otac Ernest Entoni Puente Stariji (Senior, Sr.) bio je poslovođa u fabrici, a majka Ersilija Puente sina je zvala Ernestito ("mali" Ernesto; "-ito" je nastavak za deminutiv na španskom), kasnije skraćeno na Tito. Upravo je bila majka koja je otkrila dečakov talenat za muziku i u osmoj godini upisala ga je na časove klavira.

Puente je godinama svirao bubnjeve, nakon čega se okrenuo timbalama (vrsta bubnjeva sastavljena od dva doboša na kojima se svira palicama). U muzičkoj školi Džulijard od 1945. do 1947. godine studirao je: dirigovanje, orekestralnu obradu i teoriju. Pored timbala, svirao je i vibrafon, klavir i saksofon.

Jedan od najuspešnijih albuma 50-tih godina bilo je Puenteovo izdanje Puente Goes Jazz, mešavina džeza i latino muzike.
Među njegovim najpoznatijim albumima su Birdland After Dark (1956), Night Ritual (1957), Dance Mania (1958), Homenaje A Beny More (1978), T.P.'S Special (1982) i Mambo Diablo (1986). Nastupao je na svim velikim džez festivalima (Montreal, Beč, Montrej, Njuport i dr.).

Puente je početkom maja dva dana boravio u bolnici u portorikanskom gradu San Huanu zbog nepravilnog srčanog ritma. Otkazao je sve nastupe u maju, među kojima i tri koncerta sa Simfonijskim orkestrom Portorika.

Pročitajte više o ovom muzičaru:
Galerije -> Tekstovi -> Biografije -> Tito Pente

Preuzeto sa domaćeg sajta: Bosses of Jazz
(adaptirano iz magazina Blica )