Xavier Cugat

Sa plejera ide numera: Amapola

U pitanju je umetnik rodom iz Španije, sa visoko komercijalnim pristupom muzici koji je učinio velike napore da latino-američku muziku učini popularnom. Tokom osam decenija rada, Ksavier Kugat (Xavier Cugat) je podržao popularizaciju tanga, čačača, mamba i rumbe, i to sa hitovima poput El Manicero, Perfidia, Babalu. Xavier Cugat je poznat pre svega kao vođa velikog orkestra, čiji su istaknuti članovi bili: Desi Arnaz (popularizator konge), Miguelito Valdes, Tito Rodriguez, Luis Del Campo, Yma Sumac i tadašnja supruga pevačica Abbe Lane. Komercijalno orijentisan, brzo je iskoristio svoju popularnost i otišao na veliko platno sa filmovima: Gay Madrid (1930), You Were Never Lovelier (1942), Bathing Beauty (1945), Weekend At The Waldorf (1945), Holiday In Mexico (1946), On An Island With You (1948), A Date With Judy (1948), Chicago Syndicate (1955) i Desire Diabolique (1959).

Iz rodne Španije, Kugat emigrira sa porodicom na Kubu /zastava/ 1905. Svirao je klasičnu violinu u Orchestra of the Teatro Nacional u Havani. Od 1915 do 1918 je u SAD i radi u operi. Odmah posle, koristeći tango ludilo, pridružuje se kratko popularnom plesnom bendu Gigolos. Nakon toga menja poslove da bi se vratio muzici 1920. osnivajući svoj The Latin American Band. Svirali su prvo u Los Angelesu ali su pravi uspeh doživeli po dolasku u Njujork, nakon koga su svirali u prestižnom hotelu Waldorf Astoria čitavih 16 godina. Mada kritikovan zbog svog mejnstrim pristupa, ostao mu je dosledan i čak lansirao glumicu Ritu Hejvort (Rita Hayworth) u čijem se filmu kasnije pojavljuje.

Nakon penzionisnja, odlazi u Španiju i umire u Barseloni 1990. Ipak, njegov bend je nastavio da živi uz vođstvo velikana Tito Puente-a, da bi ga danas predvodio sjajni Ada Cavallo.