Rubén Rada

- biografija -

Sa plejera: Rubén Rada - Yo Quiero

Ruben Rada

Ovaj talentovani perkusionista rođen je 1943 u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja /zastava/. Kao tinejdžer (sa nadimkom Zapatito) pridružio se sastavu iz prelepog priobalnog grada Punta del Este, tada zvanom Hot Blowers a kasnije La Nueva Milonga.

Mladi pevač i perkusionista koga su prijatelji i fanovi u šali zvali El Negro Rada, ozbiljni muzički iskorak napravio je sredinom 1965 osnovavši zajedno Eduardo Mateom konhunto El Kinto. Bio je to prvi ritmički (beat) orijentisan sastav koji je na kastiljanskom španskom spojio rok sa latino-američkim elementima. Stvorio je tako eksperimentalni vid afro-urugvajskog stila kandombe, modernizovan upotrebom neobičnih instrumenata (koji nisu tradicionalno korišteni u kandombeu). Obogativši ga i podigavši ga na nivo modernog izraza nazvanog Candombe-beat koji je doživeo vrhunac 1970 kada je Rada osnovao bend TÓTEM, kamen temeljac nacionalne rok muzike.

foto
Nastup

Tokom karijere je snimio preko 30 albuma (poslednji je Fan, 2009), od kojih se mnogi danas smatraju klasicima urugvajske muzike.

Svojim svirkama je privukao pažnju i zainteresovao mnoge tadašnje eminentne muzičare među kojima su bili: Milton Nascimento, Paul McCartney, Pablo Milanés i Jon Anderson. Svoja internacionalna slava mu je omogućila da snima za internacionalne etikete EMI Latin i Universal.

Period od '91 do '94 je proveo u Meksiku /zastava/ gde je kao kompozitor i aranžer pomogao lokalne muzičke talente. Tada je održan i legendarni koncert u 'Palacio de Deportes' (Meksiko Siti) na kome je binu podelio sa Stingom i UB40.

Pošto je izvanredno veliku slavu dostigao i u Argentini /zastava/, zamo je takođe izdao mnoge albume. Od njih vredi pomenuti ¿Quién va a cantar? (Ko će da peva?) iz 2000. koji je nagrađen kao trostruko Platinumsko izdanje u Urugvaju /zastava/ (tro-milionski tiraž) i Zlatno u Argentini /zastava/ (pola miliona).

www.negrorada.com