De-Phazz

Slušate numeru: Mambo Craze

Jedan od mnogih jazzy downtempo centralno-evropskih bendova, mahom Nemačke. Integrisali su nove studijske tehnike sa vokalima i svirkom iz soul, latin, hip-hop i drum'n'bass da bi dobili moderni lounge zvuk. De Phazz (skraćeno od Destination Future Jazz) čine četvoro muzičara sa raznih strana, koji su 2017 slavili 20 godina od osnivanja. Oko Pit Baumgartnera (vođe), regularniji članovi su Karl Frierson i Pat Appleton (pevačica).

De-Phazz

De-Phazz je bio usamljeni solo projakat do izlaska prvog albuma (Detunized Gravity, 1998) kada je Pit otkrio da su mu, pored mašina, potrebni živi ljudi. Za drugi disk (Godsdog, 1999) prijatelji su se pojavili zajedno, iz svoje rezidencije u Hajdelbergu (mali grad na jugoistoku Nemačke) sa zanimljivom mešavinom uticaja. Evo šta sami kažu:

Pit se seća početaka: "Počeo sam kao gitarista u rok bendovima, ali mi nije išlo. Bila je to muzika za klince, za reklame... Našao sam se u elektronici i otkrio da je ona jedan medijum kojim se može upravljati. Verujem da nam mašine omogucavaju da spojimo zvuke i stvari koji se isprva ne slažu. Smatrajte me informatičkim umetnikom, pre nego kompozitorom.

Karl Frierson: "Rodio sam se u Južnoj Karolini, SAD. U Nemačku sam došao na odsluženje vojnog roka. Karolina je srce gospela, znate, vrućih crkva, crnih žena koje viču, ljudi iz zemlje palmi... To je moje nasleđe. Mnogo me zanimaju i džez i soul ali i elektronska muzika."

Pat Appleton: "Ja sam polu nemica polu afrikanka. Rođena u Nemačkoj, odrasla u Monroviji, Liberija, gde sam bila sve do svoje 18 godine. Posle sam stigla u Nemačku na studiranje. Moji roditelji su želeli da postanem advokat, ali je u nekom trenutku sve skrenulo i postala sam pevačica. Pevala sam takođe i u crkvama..."

De Phazz su nastupali u Beogradu par puta. Izdavali su za Mole Listening Pearls pa posle i za svoju Phazz-a-delic etiketu.

Evo i diskografije:

  • Detunized Gravity (1997)
  • Godsdog (1999)
  • Death by Chocolate (2001)
  • Daily Lama (2002)
  • Plastic Love Memory (2002)
  • Natural Fake (2005)
  • Days of Twang (2007)
  • Big (2009)
  • Lala 2.0 (2010)
  • Audio Elastique (2012)
  • Naive (2013)
  • The Uppercut Collection (2013)
  • Private (2016)
  • Prankster Bride (2016)

 

Za više informacija, turneje i trenutna zbivanja posetite sajt:
www.dephazz.com
.